Om te onderzoeken of een aangemelde partij voldoet aan de toetredingseisen DDAI heeft Stichting drempelvrij.nl een accreditatiecommissie ingesteld.
Artikel 1: Begrippen
- Accreditatiecommissie: de commissie die namens de Stichting drempelvrij.nl de accreditatie uitvoert.
- Accreditatie: onderzoek door de accreditatiecommissie met als doel vast te stellen of een partij voldoet aan de eisen.
- Accreditatierapport: een rapport waarin accreditatiecommissie gemotiveerd haar bevindingen weergeeft van de uitgevoerde accreditatie.
- DDAI: Dutch Digital Accessibility Index; het register van gecertificeerde partijen uit hoofde van deze regeling.
- Partij: Een bij de Kamer van Koophandel ingeschreven zzp-er die of bedrijf dat op grond van persoonlijke of bedrijfsmatige ‘digitale kwalificaties’ wil worden ingeschreven bij DDAI.
- Aangemelde partij: een partij die kenbaar heeft gemaakt zich te willen laten registreren.
- Aspirant partij: een partij die voldoet aan een van de eisen onder artikel 5 voor inschrijving in DDAI en heeft aangegeven binnen een jaar te voldoen aan alle eisen.
- Goedgekeurde partij: een partij die voldoet aan de eisen voor inschrijving in DDAI.
- Geregistreerde partij: een partij die is geregistreerd in DDAI.
- Majeure tekortkoming: een afwijking van de eisen van de norm van zodanige aard dat de partij niet in DDAI kan worden opgenomen dan wel geregistreerd kan blijven.
- Erkende opleidingen: Door het ministerie van OCW erkende opleidingen die vermeld zijn in het Centraal Register Beroepsopleidingen (CREBO) of het Centraal Register Opleidingen Hoger Onderwijs (CROHO). Door Stichting drempelvrij.nl erkende opleidingen: opleidingen en trainingen van Cardan Technobility, Stichting Accessibility en de Internet Academy op het gebied van toegankelijkheid die relevant zijn voor de door de geregistreerde partij aangegeven sector(en).
(De lijst Erkende opleidingen kan worden uitgebreid. Zie voor de actuele lijst de website van DDAI.) - Product: voor dit reglement geldt de definitie gegeven in ISO 9000:2015.
(output van een organisatie die geproduceerd kan worden zonder dat er een uitwisseling plaatsvindt tussen de organisatie en de klant.- Opmerking 1 bij de term: Realisatie van een product wordt bereikt zonder dat het nodig is dat er een uitwisseling plaatsvindt tussen leverancier en klant, maar kan vaak gepaard gaan met deze dienstverleningscomponent na levering aan de klant.
- Opmerking 2 bij de term: Het overheersende element van een product is dat het meestal tastbaar is.
- Opmerking 3 bij de term: Hardware is tastbaar en de hoeveelheid ervan is een telbaar kenmerk (bijv. banden). Behandelde stoffen zijn tastbaar en de hoeveelheid ervan heeft als kenmerk dat het doorlopend is (bijv. brandstof en frisdranken). Hardware en behandelde stoffen worden vaak goederen genoemd. Software bestaat uit informatie, ongeacht de drager waarop zij wordt geleverd (bijv. computerprogramma, app voor mobiele telefoon, instructiehandleiding, inhoud van een woordenboek, auteursrecht op een compositie, rijbewijs).)
- Deelproduct: onderdeel van een product.
- Sector: type en/of specialisatie van de partij; een actuele lijst is opgenomen op de website van DDAI
Artikel 2: Doel
Het accreditatiereglement van DDAI bevat de voorwaarden voor registratie, de wijze waarop dit wordt onderzocht en de rechten en plichten van de accreditatiecommissie en de (goedgekeurde) partijen.
Artikel 3: Werkingssfeer
- Dit reglement is van toepassing op de accreditatiecommissie en op alle aangemelde partijen en goedgekeurde partijen uit hoofde van dit reglement.
- Op alle handelingen tussen de (goedgekeurde) partij en de accreditatiecommissie zijn de bepalingen van dit reglement onverkort van toepassing.
Artikel 4: Accreditatiecommissie
Voor de uitoefening van haar taak voldoet de accreditatiecommissie aan de gestelde eisen zoals beschreven in de Algemene Voorwaarden.
Artikel 5: Toetredingseisen DDAI
- Een partij die in aanmerking wenst te komen voor registratie in DDAI dient een digitale dienstverlener te zijn die:
- aantoonbaar digitaal toegankelijke producten heeft opgeleverd én
- aantoonbaar heeft deelgenomen aan een erkende opleiding/opleidingsmodules op het gebied van digitale toegankelijkheid die relevant is voor de aangegeven sector(en)
- ten minste eenmaal per jaar deelneemt aan een erkende bij- of nascholingsactiviteit op het gebied van digitale toegankelijkheid die relevant is voor de aangegeven sector(en)
- producten en/of diensten levert die onafhankelijk aantoonbaar bijdragen aan toegankelijke websites en apps van derden
Artikel 6: Aanvraag
- Een partij die zich wil laten inschrijven, respectievelijk een partij die verlenging of uitbreiding van de accreditatie wil aanvragen, dient daartoe een aanvraag in op het daartoe bestemde gedeelte van de site van DDAI.
- Per accreditatieprocedure is een op de website van DDAI vermeld bedrag verschuldigd, welk bedrag voorafgaand dient te worden voldaan en welk bedrag niet kan worden gereclameerd indien de accreditatie een negatief resultaat oplevert.
- De aangemelde partij ontvangt zo spoedig mogelijk een bevestiging van Stichting drempelvrij.nl van de ontvangst van de betaling en de aanmelding met een opgave van de termijn waarbinnen deze bericht over het resultaat van de accreditatieprocedure mag verwachten.
- Voor de aanvraag dient gebruik te worden gemaakt van het daarvoor door DDAI beschikbaar gestelde aanmeldingsformulier.
- Een aanvraag voor registratie en inspectie wordt ingediend bij de accreditatiecommissie.
- De accreditatieprocedure wordt gestart als de betaling voor de procedure van de aanvragende partij is ontvangen.
- De aanvraag bevat ten minste de volgende informatie:
- Geregistreerde naam partij;
- Adresgegevens partij;
- Registratienummer Kamer van Koophandel;
- Rechtsvorm;
- Omzetbelastingnummer;
- Naam bestuurder/directeur;
- Naam contactpersoon;
- Sector(en);
- Aantal locaties op het moment van aanmelden;
- Aantal werknemers op het moment van aanmelden.
- Het formulier dient te zijn gedateerd en ondertekend door de aanvrager en te worden voorzien van een recent (niet ouder dan 3 maanden) uittreksel van de inschrijving in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel.
- Bij het aanmeldingsformulier dienen door de partij te worden aangeleverd:
- Een navolgbare verwijzing naar digitaal opgeleverde producten/deelproducten die toegankelijk is voor de accreditatiecommissie:
- door een vermelding in het Register Waarmerkdragers van Stichting drempelvrij.nl
- door een positief inspectierapport conform WCAG 2.1 van één van de bij Stichting drempelvrij.nl aangesloten inspectie-instellingen
- Diploma/diploma’s of certificaat/certificaten van erkende opleiding/ opleidingsmodules, training(en) en/of cursussen op het gebied van digitale toegankelijke producten
- Een navolgbare verwijzing naar digitaal opgeleverde producten/deelproducten die toegankelijk is voor de accreditatiecommissie:
- Door het indienen van de aanvraag verklaart de aanvragende partij bekend te zijn en akkoord te gaan met de inhoud van dit accreditatiereglement.
Artikel 7: Toelatingsvoorwaarden
- De accreditatiecommissie zal een aanvraag in behandeling nemen als deze compleet is. Indien een ingediende aanvraag incompleet is, zal de accreditatiecommissie de betreffende partij verzoeken om de aanvraag aan te vullen met de ontbrekende informatie. Indien deze niet binnen 4 weken is aangeleverd, wordt de aanvraag terzijde gelegd.
- De accreditatiecommissie kan aanvullende vragen stellen alvorens de aanvraag in behandeling te nemen. Deze vragen dienen binnen 4 weken na ontvangst beantwoord te zijn. Indien deze niet binnen 4 weken zijn beantwoord, wordt de aanvraag terzijde gelegd.
- De Accreditatiecommissie kan een aanvraag afwijzen in geval:
- op voorhand duidelijk is dat een situatie zoals bedoeld in artikel 15 van dit reglement aan de orde is.
- een partij nog in een accreditatietraject zit waarbij tekortkomingen zijn vastgesteld en het bezwaar en/of beroep nog niet is ingesteld/afgewikkeld, of aantoonbaar herstel van de geconstateerde tekortkoming(en) nog niet heeft plaatsgevonden.
- de partij bij dan wel tijdens het aanvraagproces een of meer vragen niet naar waarheid heeft ingevuld c.q. beantwoord.
- er (andere) zwaarwegende gronden zijn op basis waarvan behandeling van de aanvraag redelijkerwijs niet van de accreditatiecommissie kan worden verlangd, hetgeen door de accreditatiecommissie in haar afwijzing zal worden onderbouwd.
Artikel 8: Voorwaarden voor accreditatie
- De partij dient aan de accreditatiecommissie alle gegevens te verstrekken die nodig zijn ter beoordeling van de vraag of de partij voldoet aan de eisen.
- De partij staat onvoorwaardelijk in voor de juistheid, volledigheid en actualiteit van de aangeleverde gegevens. Het staat de accreditatiecommissie vrij kopieën van relevante gegevens op te nemen in het accreditatierapport.
- Een partij die een eerdere accreditatie niet met goed gevolg heeft afgerond en haar aanmelding heeft laten verlopen, kan zich na zes maanden na bevestiging van de eerste aanmelding opnieuw aanmelden.
- De partij dient de accreditatiecommissie alle medewerking te verlenen welke noodzakelijk is voor de uitvoering van een accreditatie.
- De partij dient datgene te doen wat voor een goede uitvoering van de regeling noodzakelijk en dienstig is en is verplicht de bepalingen uit dit reglement na te leven.
- Afspraken voor een accreditatiecheck zullen door de accreditatiecommissie worden ingepland. De partij kan eenmalig uitstel van de accreditatiecheck krijgen van drie weken, het uitstel dient minimaal 5 werkdagen voor uitvoering van de accreditatie zijn aangevraagd.
- Bij een fusie tussen een geaccrediteerde partij met een niet geaccrediteerde partij, dan wel een overname van een partij door een andere partij waarbij één van de partijen is geaccrediteerd, dient de geaccrediteerde partij dit te melden.
- Bij onenigheid over een onderzoeksresultaat wordt minimaal de klachtenprocedure afgehandeld, zie artikel 14.
Artikel 9: Rechten voortvloeiend uit het accreditatierapport
- Een partij waarbij tijdens een accreditatie geen majeure tekortkomingen zijn geconstateerd komt in aanmerking voor registratie, indien ook aan de aanvullende eisen is voldaan, zoals beschreven in artikel 10 van dit reglement.
- Stichting drempelvrij zal registratie in DDAI verlenen indien het onderzoek heeft aangetoond dat de aanvragende partij aan de gestelde toetredingseisen in artikel 5 voldoet. De partij wordt vervolgens zichtbaar in de juiste sector(en) in het register geplaatst.
- Een partij die voldoet aan een van de toetredingseisen in artikel 5 en aangeeft binnen een jaar aan alle eisen te voldoen, wordt als aspirant partij in het register opgenomen, indien ook aan de aanvullende eisen is voldaan, zoals beschreven in artikel 10 van dit reglement.
Artikel 10: Aanvullende eisen DDAI
- De accreditatiecommissie heeft het recht om in het kader van de registratie volledige dossiers op te vragen dan wel aanvullende vragen te stellen over het onderzoeksresultaat. Registratie zal eerst plaatsvinden of worden gecontinueerd nadat de aanvullende vragen naar het oordeel van de accreditatiecommissie afdoende zijn beantwoord en opgevraagde documenten volledig zijn geleverd.
- De accreditatiecommissie heeft het recht om generiek bij accreditatiechecks zaken te onderzoeken, voor zover deze zaken betrekking hebben op de DDAI-registratie. De partij is verplicht hieraan medewerking te verlenen.
- Iedere in DDAI opgenomen partij is gehouden om wijzigingen in gegevens zo spoedig mogelijk elektronisch door te geven.
- De gegevens genoemd onder artikel 6 lid 7 zijn via de website van DDAI openbaar toegankelijk.
- Het is een partij die wel is aangemeld maar nog niet geregistreerd op straffe van weigering van inschrijving respectievelijk uitschrijving niet toegestaan op enigerlei wijze te uiten of te suggereren dat ze als goedgekeurde partij is opgenomen in DDAI.
Artikel 11: Verklaring van registratie / gebruik registratielogo
- Een partij die is opgenomen in DDAI heeft recht op:
- een verklaring van registratie, welke te downloaden is via de website
- het gebruik van het registratielogo.
Artikel 12: Duur, controle en verlenging registratie
- Een registratie als aspirant is één jaar geldig vanaf datum afgifte. Voor de aspirant-registratie geldt:
- Uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de registratietermijn stuurt stichting drempelvrij.nl een bericht aan de geregistreerde aspirant partij.
- Als de aspirant partij op dat moment nog niet aan alle eisen voldoet, wordt de partij in de gelegenheid gesteld het geconstateerde niet-voldoen te herstellen binnen de registratieperiode.
- Als bij controlebeoordeling blijkt dat de aspirant partij niet voldoet, komt de registratie te vervallen.
- Als bij controlebeoordeling blijkt dat de aspirant partij voldoet, leidt dit tot verlenging van de bestaande registratie, nu als goedgekeurde partij, voor een periode van drie jaar.
- Een registratie is drie jaar geldig vanaf datum afgifte. Indien de registratie niet tijdig wordt verlengd, vervalt de registratie automatisch na afloop van de registratietermijn. Indien een registratie is komen te vervallen, kan deze ten alle tijden opnieuw worden aangevraagd.
- Tijdens de registratieperiode kan onaangekondigd een controlebeoordeling plaatsvinden.
- De controlebeoordeling is willekeurig en vindt plaats op initiatief van de accreditatiecommissie. Voor de controlebeoordeling is geen betaling vereist.
- Een positieve controlebeoordeling leidt tot een continuering van de bestaande registratie van drie jaar.
- Bij een negatieve controlebeoordeling wordt de partij in de gelegenheid gesteld het geconstateerde niet-voldoen te herstellen binnen een daartoe gestelde, redelijke termijn. Daarna vindt een herbeoordeling plaats.
- Indien de partij niet (tijdig) voldoet aan de maatregelen naar aanleiding van de controlebeoordeling, om welke reden dan ook, komt de registratie te vervallen. Indien men de feiten heeft hersteld, leidt een positieve herbeoordeling leidt tot een continuering van de bestaande registratie van drie jaar.
- Stichting drempelvrij.nl stuurt uiterlijk drie maanden voor het verstrijken van de registratietermijn een bericht aan de geregistreerde partij.
- De geregistreerde partij die de registratie wil verlengen, vraagt een herbeoordeling aan door de accreditatiecommissie.
- De herbeoordeling is verplicht voor het continueren van de registratie.
- Aan de herbeoordeling zijn dezelfde kosten verbonden als aan de accreditatieprocedure voor een nieuwe registratie.
Artikel 13: Uitbreiding registratie
- Een geregistreerde partij die zijn registratie wil uitbreiden met andere sectoren, vult het betreffende aanvraagformulier in op de website van DDAI.
- De aanvraag wordt door de accreditatiecommissie in behandeling genomen conform het accreditatiereglement.
- Een positieve beoordeling leidt tot een verlenging van de bestaande registratie, plus de uitbreiding daarvan, met drie jaar.
Artikel 14: Opschorten registratie
- Een partij is bij aanmelding een entreebedrag verschuldigd.
- Daarnaast zijn geregistreerde partijen een jaarlijkse bijdrage verschuldigd.
- De hoogte van het entreebedrag en de jaarlijkse bijdrage worden in november voorafgaand aan een kalenderjaar vastgesteld.
- Als door de accreditatiecommissie een of meer majeure tekortkomingen zijn vastgesteld, moeten deze binnen een termijn van 30 werkdagen worden hersteld, waarna direct een accreditatieherbeoordeling plaatsvindt en de bevindingen in het rapport worden opgenomen.
- De vermelding van de partij in DDAI kan worden opgeschort als:
- de partij niet voldoet aan haar financiële verplichtingen.
- de partij niet voldoet aan de gestelde verplichtingen van aantoonbare digitale (deel)producten en opleiding(modules).
Artikel 15: Doorhalen registratie
- De registratie kan worden doorgehaald
- op schriftelijk verzoek van de partij.
- als blijkt dat de partij bij dan wel tijdens het aanvraagproces een of meer vragen niet naar waarheid heeft ingevuld c.q. beantwoord.
- als de registratie niet naar waarheid is geactualiseerd.
- als geconstateerde majeure tekortkoming(en) niet zijn opgelost.
Artikel 16: Klachten
- Klachten tegen de beslissing van de accreditatiecommissie, het opschorten of de doorhaling van de registratie, de taken van de accreditatiecommissie voortvloeiend uit artikel 9 en 11 en overige handelingen van de accreditatiecommissie uit hoofde van dit reglement kunnen schriftelijk en gemotiveerd door de belanghebbende partij worden ingediend bij de Stichting drempelvrij.nl.
- Stichting drempelvrij dient de klacht onmiddellijk te behandelen en de klager binnen drie weken schriftelijk van haar besluit op de hoogte te stellen.
Artikel 17: Beroep
- Tegen de beslissing genomen op een klacht staat beroep open bij de Commissie van Beroep, binnen zes weken na de verzending van de beslissing.
- Het beroepschrift wordt ondertekend en bevat ten minste de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het is gericht en de gronden van het beroep. Zo mogelijk wordt een afschrift van het bestreden besluit overgelegd.
- De Commissie van Beroep wordt ingesteld door Stichting drempelvrij.nl en bestaat uit ten minste drie deskundige en onafhankelijke personen. De Commissie van Beroep dient binnen een redelijke termijn en gemotiveerd op het beroep te beslissen.
- Voor het functioneren van de Commissie van Beroep en de beroepsprocedure kan de Stichting drempelvrij.nl een geschillenregeling vaststellen.
Versie 1.0-20210316