Dit artikel is onderdeel van het archief van Drempelvrij.nl. De inhoud van dit artikel is mogelijk verouderd.
Deze week is het e-healthweek: een campagne om kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg te vergroten.
En dat is hard nodig. Uit een onderzoek van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt in samenwerking met Accessibility blijkt, dat digitale toegankelijkheid in de zorgsector onvoldoende geregeld is. Op 23 januari is het onderzoek aangeboden aan de secretaris-generaal van het ministerie van VWS.
Voor het onderzoek heeft Accessibility ruim 8600 websites bekeken. Geen enkele website was volledig toegankelijk.
Digitale toegankelijkheid is voor het merendeel van de zorgverleners nog een onbekend begrip. En dat terwijl er steeds meer zelfredzaamheid van patiënten wordt verwacht.
Gelukkig is er in deze e-healthweek ook positief nieuws te melden. De website van het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie, NKD, heeft het waarmerk drempelvrij niveau 2 ontvangen.
Het NKD heeft vanaf de aanbesteding ingezet op een toegankelijke website, zodat ook mensen met dyslexie deze zelfstandig kunnen gebruiken.
Een goed voorbeeld, dat hopelijk snel navolging vindt!
Meer informatie:
- over de e-healthweek: https://ehealthweek.net/over-de-ehealthweek
- over het onderzoek van Accessibility: https://www.accessibility.nl/nieuws/2018/01/digitale-toegankelijkheid-in-de-zorg-kan-beter
- over het Nederlands Kwaliteitsinstituut Dyslexie: www.nkd.nl