Dit artikel is onderdeel van het archief van Drempelvrij.nl. De inhoud van dit artikel is mogelijk verouderd.
Hoe kunnen gebruikers bijdragen aan de toegankelijkheid van websites? En hoe check je of een website toegankelijk is? Met deze vragen kwamen leden van het VN-panel Tynaarlo bij Stichting drempelvrij.nl.
Stichting drempelvrij.nl ontwikkelde daarop een cursus die op twee avonden in december 2016 en januari 2017 in het gemeentehuis van Vries gegeven werd.
De 15 cursisten waren leden van de VN-panels van Tynaarlo, Winsum en Oldambt. Ook uit Emmen, Wolvega en Heerenveen kwamen deelnemers. Zij weten uit eigen ervaring hoe het is om op een website informatie te zoeken die niet toegankelijk is. Zeker als je niet (goed) kunt zien, niet (goed) kunt horen, geen muis kunt bedienen of moeilijke teksten niet begrijpt.
Als voorbeelden werden genoemd: afbeeldingen zonder alternatieve tekst en video’s zonder ondertiteling, voorleessoftware die je niet kunt vinden als je blind bent, knoppen die je niet kunt bereiken als je alleen je toetsenbord kunt gebruiken, PDF’s die als een plaatje zijn ingescand, informatie in veel te moeilijke taal.
De cursisten vertellen dat de meeste webbouwers het graag goed willen doen maar niet voldoende kennis hebben. In de cursus kregen de deelnemers uitleg over de richtlijnen voor toegankelijke websites en hoe het beter kan en gingen ze zelf aan de gang met testtools. Ook werd aandacht besteed aan mogelijke oplossingen. En wat je kunt doen om je ervaring en kennis te delen, zodat websites toegankelijk worden.
Een van de ontwikkelde materialen voor de cursus is een eerste versie van een checklist: Checklist Digitale Toegankelijkheid versie 1.0 – PDF-document, 0,3 MB. Als u opmerkingen of vragen heeft over de checklist, neem contact op via [email protected].
Heeft u interesse in de cursus? Neem contact op via [email protected].
Voor meer informatie over VN-panels: [email protected].