Dit artikel is onderdeel van het archief van Drempelvrij.nl. De inhoud van dit artikel is mogelijk verouderd.
Op 5 juni 2018 heeft W3C een belangrijke update uitgebracht van de internationaal erkende Web Content Accessibility Guidelines 2.0, namelijk WCAG 2.1. Deze richtlijnen behandelen de toegankelijkheid van webcontent op desktops, laptops, tablets en mobiele apparaten.
WCAG 2.1 bevat aanbevelingen voor het toegankelijker maken van webinhoud. Het volgen van deze richtlijnen zal de inhoud toegankelijker maken voor mensen met een beperking, waaronder voorzieningen voor blindheid en slechtziendheid, doofheid en gehoorverlies, beperkte beweging, spraakbeperkingen, lichtgevoeligheid en voor leerstoornissen en cognitieve beperkingen.
WCAG 2.1 helpt webdesigners en website ontwikkelaars om beter tegemoet te komen aan de behoeften van gebruikers met een beperking en ouderen. Door deze richtlijnen te volgen, wordt webcontent ook vaak gebruiksvriendelijker voor gebruikers in het algemeen.
WCAG 2.1 werkt WCAG 2.0 bij en breidt de toegankelijkheidsrichtlijnen uit. Daarbij blijft de standaard van W3C gehandhaafd: alle richtlijnen zijn implementeerbaar, technologieneutraal, objectief te testen en universeel toepasbaar.
De nieuwe richtlijnen zijn getest voor gebruik in verschillende soorten websites en webinhoud.
W3C beveelt organisaties en individuen aan om WCAG 2.1 te gebruiken. Daarmee kunnen ze beter inspelen op de behoeften van meer internet- en mobiele gebruikers met een beperking.
Lees het volledige persbericht: https://www.w3.org/2018/06/pressrelease-wcag21
Meer informatie WCAG 2.1: https://www.w3.org/TR/WCAG21/
NB Een W3C-aanbeveling is een specificatie of reeks richtlijnen of vereisten die, na uitgebreide consensusvorming, de goedkeuring van W3C-leden en de directeur heeft gekregen. W3C beveelt de brede implementatie van zijn aanbevelingen aan als normen voor het web.