Er zijn tal van regels waar overheidssites aan moeten voldoen voordat ze digitaal toegankelijk zijn. Van kleurcontrast tot lettertypes: je moet aan behoorlijk wat dingen denken. Ook de foto’s en video’s die je gebruikt op jouw website, in jouw app of in jouw online document moeten aan de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) voldoen.
Digitaal toegankelijke video’s
- Zorg ervoor dat alle gesproken tekst en belangrijke geluiden worden ondertiteld. Het gaat dan om geluiden die nodig zijn om de video te kunnen begrijpen. Dit is belangrijk voor doven en slechthorenden, maar ook andere mensen hebben hier baat bij. Ondertiteling is niet verplicht als je geen stemmen of ander geluid in je video gebruikt.
- Zorg ervoor dat voor alle belangrijke visueel zichtbare informatie een audiobeschrijving is. Dit maakt voor blinden en slechtzienden duidelijk wat er zich in beeld afspeelt. Ook mensen die moeite hebben met lezen, hebben hier baat bij. Dit is het makkelijkst op te lossen door een goed script en een volledige voice-over.
- Ook kun je teksten laten uitschrijven door apps die reageren op stemgeluid.
Zo is er voor Android apparaten de app ‘Live Transcriptie’ en voor iOS apparaten ‘Ava’. Dit zijn twee apps die uitschrijven wat er wordt gezegd.
Afbeeldingen digitaal toegankelijk maken
Afbeeldingen moeten ook digitaal toegankelijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan de volgende zaken.
- Informatieve afbeeldingen moeten een alternatieve tekst bevatten. Dit is een korte tekst die beschrijft wat in de afbeelding staat of waar het over gaat.
- Als de afbeelding ook een link is, moet het tekstalternatief ook het doel van de link duidelijk maken.
- Een (info)graphic moet duidelijk te lezen zijn en een overzichtelijke structuur hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kleurcontrast, wat belangrijk is voor slechtzienden en kleurenblinden. Let er echter op dat mensen die blind zijn een infographic helemaal niet kunnen zien. Zij hebben belang bij een volledig uitgeschreven tekst van de informatie in de infographic.
- Een decoratieve afbeelding moet genegeerd kunnen worden. Meestal kun je dit het makkelijkste doen door de alternatieve tekst leeg te laten.
Afbeeldingen in PDF
Je komt regelmatig afbeeldingen tegen die in een PDF staan. Ook deze afbeeldingen moeten digitaal toegankelijk zijn. Maar hoe doe je dat? In eerste instantie is het belangrijk dat je nagaat of de afbeelding belangrijke informatie bevat of dat hij alleen als opvulling dient.
- Informatieve afbeelding: Zorg dat je in jouw teksten beschrijft wat er op de afbeelding te zien is. Ook in een PDF kun je een alternatieve tekst toevoegen aan een afbeelding.
- Decoratieve afbeelding: Geef de afbeelding een ‘artefact’ kenmerk. Op deze manier slaat de hulptechnologie die je gebruikt de afbeelding over.
Toegankelijk communiceren
De content en andere informatie op jouw website, app of in jouw online document wil je wellicht ook gaan promoten. Wanneer je dit via social media doet, kun je dit ook digitaal toegankelijk doen. DDAI heeft het je iets makkelijker gemaakt door een checklist te maken. Op deze checklist staan alle punten waar je op moet letten wanneer je content gaat maken.
Download de checklist (pdf, 1MB)
Wil je meer informatie over dit onderwerp? Ga dan naar https://www.beeldkompas.nl/kennisbank/toegankelijkheid-en-beeld