Wanneer we het hebben over digitale toegankelijkheid, letten we in de eerste plaats op mensen die een of meer functiebeperkingen hebben. Wat dat inhoudt, leggen we je graag beknopt uit.
Verschillende vormen
Een functiebeperking kan worden gezien als een aandoening of handicap die iemand beperkt in het functioneren. Hierin onderscheiden we de volgende vormen:
- Visuele beperking. Wanneer je blind, slechtziend of kleurenblind bent, kun je moeite hebben om informatie te zien. Goed contrast en tekstalternatieven zijn dan belangrijk.
- Auditieve beperking. Wanneer je doof of slechthorend bent, kunt je moeite hebben om informatie te horen. Ondertiteling die alle belangrijke hoorbare informatie overbrengt is dan belangrijk.
- Motorische beperking. Wanneer je beperkt bent in één of meerdere ledematen, kun je moeite hebben om websites, apps en documenten te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan mensen die hun handen niet (goed) kunnen gebruiken of geen muis kunnen bedienen.
- Cognitieve beperking. Wanneer je een cognitieve beperking hebt, kun je moeite hebben om websites, apps en documenten te begrijpen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij laaggeletterden, dyslectici en mensen met concentratiestoornissen.
Mensen kunnen ook meerdere functiebeperkingen hebben en daardoor veel moeite hebben om websites, apps en documenten te gebruiken. Ondanks dat het internet voor hen juist een uitkomst zou moeten zijn, worden zij toch nog te vaak beperkt doordat websites, apps en documenten niet altijd voor hen toegankelijk zijn.
Hoeveel mensen hebben een functiebeperking?
Het is lastig om een exact aantal te noemen van mensen met een functiebeperking, maar de verschillende schattingen liegen er niet om. In Nederland zou het gaan om zo’n 20 tot zelfs 25% van de bevolking. Dat zijn 3,4 tot wel 4,3 miljoen mensen!
Een functiebeperking kan aangeboren zijn, maar kan ook later zijn ontstaan door bijvoorbeeld een ziekte of ongeluk. Daarnaast kan iedereen in bepaalde situaties een beperking ervaren. Denk bijvoorbeeld aan een scherm bekijken in fel zonlicht, een video afspelen in een luidruchtige omgeving of een website bezoeken met een gebroken arm.
Hoe toegankelijkheid helpt
Door een website, app of document toegankelijk aan te bieden, kunnen ook mensen met een functiebeperking deze gebruiken. Zelfs kleine aanpassingen kunnen soms grote gevolgen hebben voor mensen met een functiebeperking.
Het Web Accessibility Initiative (WAI) heeft een video gemaakt van verschillende functiebeperkingen en hoe digitale toegankelijkheid daarbij kan helpen (Engelstalig):