Om inzicht te krijgen over de mate van toegankelijkheid van jouw website of app is het raadzaam om een onafhankelijke audit (onderzoek) uit te laten voeren. Na zo’n onderzoek ontvang je een auditrapport, waarin duidelijk staat beschreven op welke punten je verbeteringen moet doorvoeren. Het is belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen websites en apps wanneer je een audit laat uitvoeren. Vaak zijn rapporten moeilijk bruikbaar voor app ontwikkelaars. En dat is zonde! DDAI-lid Stichting appt publiceerde een interessant artikel waarin ze dieper ingaan op dit onderwerp. Wij vatten de belangrijkste conclusies voor je samen.
Voeg printscreens van fouten toe
Het is voor app ontwikkelaars onmogelijk om fouten op te lossen zonder precies te weten wat er te zien is op het scherm. Daarom is het van groot belang om printscreens toe te voegen aan een auditrapport. Zonder beeld van de afkeurpunten is een rapport namelijk moeilijk te interpreteren. Vooral wanneer een fout niet reproduceerbaar (na te bootsen) is. Natuurlijk zou alleen tekst als alternatief ook moeten voldoen, maar in de praktijk is extra visuele ondersteuning aan te raden.
Maak gebruik van relevante codevoorbeelden
Om fouten te verbeteren is het belangrijk dat app ontwikkelaars de gevonden problemen kunnen reproduceren, begrijpen en oplossen. Dat wordt een stuk makkelijker wanneer er gebruik gemaakt wordt van relevante codevoorbeelden in het auditrapport. Nu wordt er vaak gebruik gemaakt van verwijzingen naar HTML oplossingen. Dit maakt het voor app ontwikkelaars lastig om de juiste oplossing te vinden.