Ongeveer 4 procent van de Nederlandse bevolking heeft een vorm van kleurenblindheid. Dit zijn ongeveer 700.000 mensen. Mensen met kleurenblindheid kunnen lastiger een website bedienen. Hierdoor doen deze mensen er ook langer over om bepaalde informatie te vinden. Waar moet je allemaal rekening mee houden?
Kleurenblindheid
Kleurenblindheid is in feite een misleidende naam. Wanneer iemand kleurenblind is betekent dit in de meeste gevallen dat ze namelijk gewoon kleur zien. Iemand die kleurenblind is ziet alleen niet alle kleuren of bepaalde kleuren minder goed. Ook is het mogelijk dat iemand twee kleuren door elkaar haalt, bijvoorbeeld: blauw en paars. Het kan ook zo zijn dat er een kleurgroep ontbreekt of dat een kleur heel dominant is. Natuurlijk bestaat er ook totale kleurenblindheid, maar dit is zeer zeldzaam.
De vier bekendste vormen van kleurenblindheid zijn:
- Protanopia: het onvermogen om rood licht waar te nemen.
- Deuteranopia: het onvermogen om groen licht waar te nemen.
- Tritanopia: het onvermogen om enig blauw licht waar te nemen.
- Achromatopsia: het onvermogen om elke kleur waar te nemen, behalve grijstinten.
Rekening houden met kleurenblindheid
Mensen met kleurenblindheid hebben het moeilijk wanneer het gaat over het onderscheiden van kleuren. Alle websites maken gebruik van verschillende kleurpaletten en kleurtinten. Zo wordt kleur gebruikt om informatie begrijpelijk te presenteren of de navigatie van de website duidelijk over te laten komen. Een gebruiksvriendelijke website houdt rekening met alle mogelijke bezoekers. Dus ook met mensen die kleurenblind zijn.
Wanneer je dit doet hoeft een website niet suf en kleurloos te zijn, maar je moet de juiste keuzes maken tijdens het designproces. Houd de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG 2.1) erbij tijdens het designen van je website en vraag hulp aan webdesigners die hier verstand van hebben. Dit zijn richtlijnen die veel informatie geven voor het toegankelijk maken van websites voor o.a. mensen met kleurenblindheid.
Een aantal kleurcombinaties zijn voor deze mensen moeilijk of nauwelijks te onderscheiden. Wij adviseren om de volgende combinaties te vermijden:
- Groen en blauw
- Groen en grijs
- Groen en zwart
- Groen en bruin
- Lichtgroen en geel
- Rood en groen
- Rood op zwart
- Blauw en paars
- Blauw en grijs
- Zwart op rood
Voorbeelden WCAG 2.1 richtlijnen voor kleurenblindheid
Invoermethoden
Formulieren moeten verplichte velden bevatten en tekstuele foutmeldingen geven wanneer er bepaalde informatie niet klopt. Zo kunnen mensen met een visuele beperking ook zien wat er niet goed is.
Grafieken en tabellen
Maak in grafieken niet alleen gebruik van kleuren, maar ook van arceringen en tekstuele omschrijvingen. Hierdoor is het nog duidelijker het verschil per staaf zichtbaar.
Tekst linkjes
Wanneer je gebruik maakt van tekst linkjes is het de bedoeling dat deze gekleurd en onderstreept zijn. Hierdoor is het duidelijk dat het gaat over een klikbare link in de tekst. Daarnaast dien je aan te geven wat mensen kunnen verwachten als ze op de link klikken.
Kleurgebruik
Maak gebruik van kleurcombinaties die elkaar versterken. De juiste contrastverhouding is van groot belang. Teksten moeten altijd goed leesbaar zijn. Daarom is een minimum contrast ratio vastgesteld bij gebruik van verschillende kleuren.
Zet de eerste stap om digitaal toegankelijk te worden! Hulp nodig bij het toegankelijk maken van jouw website voor onder andere mensen met kleurenblindheid? In het DDAI-register vind je aangesloten partijen die jou ondersteunen bij het toegankelijk maken van jouw diensten.
Bron: https://stuurlui.nl/blog/development/kleurenblindheid-webdesign/