Ben je een toegankelijkheidsonderzoeker, webbouwer, designer of wil je zelf enkele toegankelijkheidstestjes uitvoeren en gebruik je een computer met MacOS? Ook als je een Apple hebt, kun je prima websites testen op toegankelijkheid. Hier volgen enkele dingen waar je rekening mee moet houden.
Programma’s om toegankelijkheid te testen
De volgende programma’s kun je ook gebruiken op een MacBook Air, MacBook Pro of iMac.
Webbrowsers
De meestgebruikte browsers zoals Chrome, Firefox en tegenwoordig ook Edge zijn uiteraard ook beschikbaar op computers met MacOS. Daarnaast levert Apple ook standaard de eigen browser Safari mee.
In onze toegankelijkheidsonderzoeken gebruiken wij altijd meerdere browsers, omdat elke browser wel een eigenaardigheidje heeft. Wij gebruiken vooral een combinatie van Chrome en Firefox, maar gelukkig werken de meeste browsers ongeveer hetzelfde. Zo kun je overal een paneel met de HTML-code laten verschijnen en zijn veel browserextensies in meerdere browsers beschikbaar.
Kleurcontrastmeter
Om het kleurcontrast van teksten en andere belangrijke elementen te kunnen beoordelen, heb je een programma nodig om dit voor je te meten. Hier zijn vele programma’s en browserextensies voor, maar wij hebben goede ervaringen met de Colour Contrast Analyser (CCA). Deze is ook beschikbaar voor MacOS.
Schermlezer
Een groot voordeel van Apple-computers is dat er al standaard een schermlezer of screen reader aanwezig is: VoiceOver. Deze kun je het beste gebruiken in combinatie met de browser Safari, om zo te achterhalen hoe de website wordt voorgelezen voor mensen die bijvoorbeeld blind of slechtziend zijn.
VoiceOver is in de meeste gevallen te activeren via de toetsenbordcombinatie Cmd + F5. Vervolgens kun je via verschillende toetscombinaties de hele computer bedienen. Dit programma heeft, net als alle andere schermlezers, wel een vrij hoge leercurve. Probeer daarom steeds een klein beetje uit en raak er steeds meer vertrouwd mee. Zie voor handige tips en een handleiding de webpagina Using VoiceOver to Evaluate Web Accessibility.
Andere screen readers zoals NVDA zijn helaas niet beschikbaar voor MacOS. Deze kun je alleen gebruiken als je op je Mac een virtuele machine met Windows hebt draaien.
Toegankelijkheid testen van PDF
Het aanbod van programma’s voor het testen van PDF-documenten is helaas erg beperkt. De enige echte optie die wij hebben gevonden is Adobe Acrobat Pro DC, die ook voor Apple-computers te downloaden is. Dit is een heel compleet en goed programma, waarmee je eventueel ook PDF’s kunt aanpassen, maar hiervoor moet je wel een licentie betalen.
Het gratis programma PAC voor Windows is helaas niet beschikbaar voor MacOS, maar er schijnen wel plannen te zijn voor een webversie. Dit is iets om in de gaten te houden.
Belangrijke instellingen voor testen op toegankelijkheid
Toetsenbordnavigatie
Er is een simpele test die iedereen kan doen: controleren of alle interactieve onderdelen zoals links met het toetsenbord te bedienen zijn en of je dan altijd ziet waar je bent. Hiervoor gebruik je Tab en Shift + Tab op het toetsenbord.
Als je dit voor het eerst doet, zal het lijken alsof een groot deel van een website niet te bedienen is. Dit heeft echter niet te maken met de website, maar met een instelling op je computer. Dit kan worden opgelost door naar de Systeemvoorkeuren te gaan en daar bij de optie “Toetsenbord” te kiezen voor “Toetscombinaties”. Vink daar de optie “Verplaats focus tussen regelaars met toetsenbordnavigatie” aan.
Let op: de bewoording kan net iets anders zijn in verschillende MacOS- of OSX-versies. Lees voor meer informatie de webpagina MacOS browser keyboard navigation.
Kleurenweergave systeem
Toen wij voor het eerst toegankelijkheidsonderzoeken op een Mac deden, bleek dat de gemeten kleurcontrasten niet klopten. Ook als we precies hetzelfde element zouden meten op een Windows en een Mac zagen we verschillen in de contrastwaarden. We kwamen er vervolgens achter dat dit te maken heeft met de kleurenweergave van het scherm.
MacOS kan namelijk andere kleuren tonen dan daadwerkelijk op een website zijn gebruikt. Dit is op te lossen door bij in Systeemvoorkeuren naar de optie “Beeldschermen” te gaan. Daar kies je een kleur met een waarde dat begint met “sRGB”, bijvoorbeeld “sRGB IEC61966-2.1”.
Controleer dit vervolgens door naar een willekeurige website te gaan en met de Colour Contrast Analyser (CCA) een unikleur te selecteren. Komt de kleurcode overeen met de waarde die je in de inspector van de browser vindt? Dan is het goed ingesteld.
Let op: je moet dit per scherm instellen, dus ook als je een (nieuw) extern beeldscherm gebruikt. Meer informatie vind je op de webpagina’s What the hex? en OSX Color Conversions.
Stel de juiste taal in
Het is tot slot goed om na te gaan in welke taal jouw apparaat staat. Dit kun je natuurlijk afleiden uit de taal van alle menu’s en instellingen, maar je kunt het ook aanpassen via de optie “Taal en regio” in de Systeemvoorkeuren. Dit is van belang, omdat de browsers in principe de taal van het systeem overnemen en sommige websites soms anders reageren als de taal van het systeem niet overeenkomt met de taal van de website.
Hopelijk weet je met deze tips nu hoe je een website op toegankelijkheid kunt testen met een Mac. Ga je liever niet zelf testen. In ons aanbieders-overzicht staan diverse inspectie-instellingen met ervaren onderzoekers die de digitale toegankelijkheid jouw website of app kunnen onderzoeken.