Wanneer we het hebben over digitale toegankelijkheid, bedoelen we daarmee dat alle informatie op het internet voor iedereen te gebruiken moet zijn. Met digitale toegankelijkheid stellen we als doel om iedereen volwaardig deel te laten nemen aan onze maatschappij.
Om te kunnen voldoen aan digitale toegankelijkheid zijn er internationale richtlijnen opgesteld: De Web Content Accessibility Guidelines (WCAG). De WCAG 2 kent drie niveaus: A, AA en AAA. In Nederland (en vrijwel alle andere landen) wordt gekeken naar toegankelijkheidsniveau AA. Dit houdt in dat er getoetst wordt op de niveaus A en AA. Een goed voorbeeld hiervan is dat informatieve afbeeldingen een tekstueel alternatief moeten hebben, zodat blinde en slechtziende internetgebruikers ook kunnen weten wat op die afbeelding staat.
De opbouw van de WCAG
De WCAG is opgebouwd uit verschillende lagen:
- 4 Principes: waarneembaar, bedienbaar, begrijpelijk en robuust
- 13 Richtlijnen
- 78 Succescriteria
- Een variabel aantal technieken
Wanneer je je website wilt laten testen op digitale toegankelijkheid, wordt deze getoetst aan de hand van de succescriteria. Deze criteria zijn vervolgens weer opgesplitst in drie niveaus: A, AA en AAA. Hierbij is A het makkelijkst te behalen en zijn de AAA-criteria het moeilijkst.
Voorbeelden van de 3 criterianiveaus:
Niveau A
Niveau A staat voor het minimale toegankelijkheidsniveau. Enkele voorbeelden voor niveau A zijn:
- Ondertiteling bij video’s die vooraf zijn opgenomen. Dit is onder andere belangrijk voor doven en slechthorenden, zodat ook zij de video’s kunnen volgen.
- Alle niet-tekstuele content, zoals afbeeldingen, hebben een tekstalternatief die omschrijft wat op de afbeelding staat of wat het doel van die afbeelding is.
- Alle functionaliteiten, zoals links en knoppen, zijn met het toetsenbord te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor mensen die geen muis kunnen gebruiken.
Niveau AA
Niveau AA staat voor goede toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Enkele voorbeelden voor niveau AA zijn:
- Zorg voor voldoende contrast van tekst en andere belangrijke content. Dit is vooral belangrijk voor mensen die slechtziend of kleurenblind zijn en anders deze content niet kunnen zien.
- Maak het mogelijk dat een browser of hulpsoftware bepaalde gegevens automatisch kan invullen of extra ondersteuning kan bieden. Dit is bijvoorbeeld belangrijk voor mensen met een verminderde motoriek of voor mensen met een cognitieve beperking.
- Zorg ervoor dat altijd zichtbaar is waar de toetsenbordfocus zich bevindt. Dit is belangrijk voor mensen die het toetsenbord gebruiken om door een website te navigeren.
Niveau AAA
Niveau AAA is het hoogste niveau van toegankelijkheid. Enkele voorbeelden voor niveau AAA zijn:
- Voorzie een vooraf opgenomen video van gebarentaal. Dit is belangrijk voor dove en slechthorende mensen voor wie gebarentaal de moedertaal is.
- Maak gebruik van koppen om de content te structureren en sla hierbij geen niveau over. Dit is onder andere belangrijk voor mensen die anders de structuur van de website niet goed kunnen waarnemen of begrijpen.
- Gebruik geen moeilijke en ongebruikelijke woorden en afkortingen of zorg ervoor dat deze worden uitgelegd. Dit is belangrijk voor mensen die anders de content niet kunnen begrijpen.
Niveau AA is het niveau wat in Nederland en de rest van de wereld als standaard gebruikt wordt. Dit betekent dat wordt getoetst op 50 succescriteria.