Er is verschillende wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid, zowel in Nederland als in Europa en in andere werelddelen. In dit artikel geven we kort weer waar je in Nederland rekening mee moet houden.
Ook de wetgeving staat niet stil, maar momenteel zijn het vooral twee Nederlandse wetten en regelingen die van toepassing zijn: het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid en de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte.
Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid
Het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid verplicht overheden en semi-overheden om hun websites, mobiele apps, intranetten en extranetten toegankelijk te maken. Dit betekent dat zij voor deze kanalen de volgende twee verplichtingen hebben:
- Ze moeten voldoen aan hoofdstuk 9 van EN 301 549, oftewel WCAG 2.1, niveau A en AA.
- Ze moeten een toegankelijkheidsverklaring publiceren.
In dit besluit zijn verschillende tijdspaden genoemd. Zo moeten per 23 september 2020 alle websites van (semi-)overheden aan de bovenstaande verplichtingen voldoen. Voor mobiele apps geldt dat per 23 juni 2021.
Daarnaast gelden diverse specifieke situaties en uitzonderingen, bijvoorbeeld voor documenten, kaartmateriaal en multimedia.
Wet gelijke behandeling
De Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte is niet beperkt tot overheden, maar gelden voor alle organisaties die (digitale) diensten en producten leveren. Zij moeten dit zo toegankelijk mogelijk doen.
Als consumenten zich niet gelijk behandeld voelen, kunnen zij de organisatie vragen om gepaste maatregelen te nemen. Als dat niet tot verbetering leidt, kunnen zij zich met hun klacht melden bij het College voor de Rechten van de Mens.
Meer over beleid
- Op digitoegankelijk.nl vind je meer informatie en uitleg over de wetgeving.
- Op forumstandaardisatie vind je meer informatie over de standaarden EN 301 549 en WCAG 2.1