We hebben het genoegen om weer een geaccrediteerde special op het gebied van digitale toegankelijkheid te interviewen. Deze keer was het de beurt aan Armen Mnatsian (38), eigenaar van DigitaalEHBO, om een aantal vragen te beantwoorden over digitale toegankelijkheid.
Armen is woonachtig in Nieuwegein en werkzaam als expert op het gebied van digitale toegankelijkheid. Hetgeen hij nu dagelijks in zijn werk doet is niet hetgeen hij voor gestudeerd heeft, dat is namelijk commerciële economie in Utrecht. Na zijn studie is hij zijn passie gaan volgen want zoals hij zelf zegt: ‘’Ik ben echt een computer nerd’’.
“Hoe een normale werkdag er voor mij uitziet? Dat is erg verschillend! Mijn eenmanszaak biedt erg veel verschillende diensten aan en ik doe de meeste werkzaamheden dus ook zelf. Mijn werkzaamheden variëren van onderzoeken doen en documenten toegankelijk maken tot trainingen en workshops geven.”
Wat is het belang van digitale toegankelijkheid volgens jou?
“Ik vind het belangrijk dat er niemand buitengesloten wordt en zoals ieder ander in onze maatschappij mee kan doen. De technologische mogelijkheden zijn onbeperkt en de online wereld gaat een steeds grotere rol spelen. Daarom is het van belang dat webbouwers daarop inspelen. Digitale toegankelijkheid is veel breder dan de meeste mensen denken, het geldt niet alleen voor mensen die blind zijn. Er zijn tal van beperkingen waardoor mensen hinder kunnen ervaren als zij gebruik maken van de online wereld. Tevens is het een groot voordeel wanneer jouw documenten, website of app digitaal toegankelijk zijn want zo bereik je ook nog eens een grotere doelgroep, mede omdat je beter wordt gevonden in zoekmachines.”
Waarom hecht je waarde aan digitale toegankelijkheid?
“Zoals ik net aangaf vind ik het belangrijk dat iedereen mee kan doen in onze maatschappij en er niemand buitengesloten wordt. Mensen worden ouder en dus wordt de doelgroep steeds groter. Vanuit DigitaalEHBO wil ik iedere ondernemer, onderneming of medewerker toerusten met de kennis om zelf digitaal toegankelijk aan de slag te kunnen gaan en bewustwording te creëren. Daarvoor bied ik graag alle middelen zoals bewustwording sessies, trainingen maar ook workshops waarbij ik ook daadwerkelijk, met de opdrachtgever, aan de slag ga op zijn/haar website.”
Waar let je op wanneer je aan de slag gaat met digitale toegankelijkheid?
“Eerst analyseer ik de organisatie en breng ik in kaart wat de problemen en aandachtspunten zijn. Ik bepaal welke hulp verstandig is en daarbij kijk ik of het gaat om beleidsmedewerkers, webbouwers of tekstschrijvers. Voor iedereen geldt namelijk andere dingen die belangrijk zijn. Je kan het zien als een soort intake. Ik krijg dagelijks veel aanvragen voor PDF-documenten. Daarbij kijk ik wel eerst of het bijvoorbeeld om grote aantallen gaat, want dan is het vaak verstandig om het bedrijfsproces aan te passen. Bij grafische vormgevers zie ik vaak dezelfde fout terugkeren, dat is vaak het kleurcontrast en de kleurafhankelijkheid.”
Hoe ben je terechtgekomen bij DDAI?
“Via Stichting Drempelvrij.nl kwam ik terecht bij DDAI en ik werk samen met Cardan Technobility, daar doe ik onderzoeken voor. Het is een kleine wereld! Ik stond eerder ook al op de website van het toegankelijkheidsregister, dat was de voorganger van DDAI.”
Waarom heb je je aangemeld op DDAI?
“Het is belangrijk dat er een register bestaat waar bedrijven tussen staan die diensten op het gebied van digitale toegankelijkheid aanbieden. Klanten en opdrachtgevers die op zoek zijn naar experts of ervaren bedrijven op het gebied van digitale toegankelijkheid kunnen hier een betrouwbare partner vinden. Daarom vind ik het belangrijk om aangemeld te zijn bij een erkend platform waar ik een keurmerk ontvang. Ik weet dat kwaliteit hoog in het vaandel staat.”
Hoe heb je het accreditatieproces ervaren?
“Ik vond het langer duren dan dat ik had verwacht. Dit komt natuurlijk omdat ik veel aanbied en alles gecontroleerd moest worden. Ik ben blij dat ik ervan uit kan gaan dat DDAI een bepaalde kwaliteitsnorm hanteert en dat ik daaraan voldoe.”
Heb je nog tips die je mee wilt geven aan anderen met betrekking tot digitale toegankelijkheid?
“Houd het simpel! Probeer eenvoudige ontwerpen te maken, zowel visueel als inhoudelijk. Ben niet bang voor de vele punten waarop getest wordt, maar ga gewoon aan de slag. Begin bijvoorbeeld bij het kleurcontrast en ga puzzelen. Stukje bij beetje kom je er wel.”