De Belastingdienst is er voor iedereen, dus ook voor mensen die visueel- of auditief beperkt zijn. Om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst volledig digitaal toegankelijk wordt, slaat de Belastingdienst de handen ineen met Cardan Technobility, één van de leden van DDAI (Dutch Digital Accessibility Index). Op 19 januari tekenden beide partijen een overeenkomst om de komende drie jaar alle digitale informatie die vanuit de Belastingdienst met derden gedeeld gaat worden, te toetsen en te verbeteren op basis van de meest actuele wet- en regelgeving rondom digitale toegankelijkheid.
Om de Belastingdienst volledig digitaal toegankelijk te maken werd intern het team ‘Digitale toegankelijkheid keteninteractie’ opgericht. In de aanloop naar 23 september 2020, waarbij overheidsorganisaties verplicht werden een toegankelijkheidsverklaring te publiceren, onderzochten zij hun digitale producten en content qua techniek. Op basis van deze onderzoeken stelden zij meerdere toegankelijkheidsverklaringen op, waarin aangegeven staat in hoeverre de Belastingdienst voldoet aan de toegankelijkheidseisen en welke vervolgstappen zij nog moeten zetten.
De Belastingdienst is er voor iedereen
De toegankelijkheidsverklaring was echter niet de enige motivatie voor de Belastingdienst om met digitale toegankelijkheid aan de slag te gaan. De Belastingdienst wil haar diensten even bruikbaar maken voor mensen met- als mensen zonder een functiebeperking. Mensen met een functiebeperking mogen niet afhankelijk zijn van anderen om met de overheid te communiceren. Om ervoor te zorgen dat iedere belastingbetaler optimaal gebruik kan maken van alle beschikbare digitale informatie, besloten zij op zoek te gaan naar een partner die hen kan ondersteunen in dit veelomvattend proces.
Iedereen binnen de Belastingdienst trainen
De partij die voldeed aan de gestelde eisen uit de Europese aanbesteding is Cardan Technobility, één van de geaccrediteerde leden van DDAI. Irene Ogier, Directeur Technobility: “Digitale toegankelijkheid zorgt voor transparantie, want dan pas ben je zichtbaar als organisatie. Vanuit deze openbare Europese aanbesteding heeft Cardan Technobility de opdracht gekregen om voor de Belastingdienst alle activiteiten rondom digitale toegankelijkheid te monitoren en te verbeteren. Gedurende drie jaar zal Cardan onderzoeken en inspecties uitvoeren, verbetertrajecten indiceren, consultancy aanbieden en alle betrokken medewerkers binnen de organisatie trainen. Iedere medewerker van de Belastingdienst krijgt een awareness- en verdiepingstraining om zich bewust te worden van het belang van digitale toegankelijkheid in een publiekrechtelijke organisatie. Irene: “In het rapport van de Belastingdienst stond met name dat zij zich bewust zijn van het feit dat ze moeten voldoen aan de eisen van toegankelijkheid. De Belastingdienst is er voor iedereen en iedereen heeft het recht om alle informatie tot zich te kunnen nemen, ook als je een functiebeperking hebt. Die bewustwording is de juiste basis voor de samenwerking. In een tijdsbestek van drie jaar kunnen we met elkaar bepalen welke interventies belangrijk zijn en hoe de Belastingdienst om kan gaan met bijvoorbeeld content wanneer er nieuwe informatie beschikbaar komt. Cardan Technobility gaat de Belastingdienst op alle fronten ondersteunen.”
Waarom mag Cardan Technobility de Belastingdienst helpen?
Irene: “De Belastingdienst heeft bewust voor ons gekozen vanwege de kwaliteit van onze inspecties en onze expertise bij overheden. Het is voor ons heel fijn dat grote namen met ons willen samenwerken, maar ons gaat het nog steeds om het feit dat we een bijdrage kunnen leveren aan een toegankelijker Nederland. We sturen aan op het borgen van de kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid binnen organisaties. Daarnaast zijn we toegankelijk, laagdrempelig, hebben we korte communicatielijnen en nemen we altijd het initiatief om de wereld te qua toegankelijkheid te verbeteren. Wij werken intensief samen met een groep collega’s die enige vorm van autisme hebben. Daarbij geven we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans om maatschappelijk aangesloten te worden.”
Waarmerk
Cardan Technobility is één van de geaccrediteerde inspectie organisaties van Stichting Drempelvrij.nl. We dragen organisaties aan voor het keurmerk Drempelvrij.nl. Daarmee tonen organisaties aan dat ze volledig toegankelijk zijn volgens de WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Het keurmerk heeft een geldigheid van 3 jaar en is erkend door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Vanaf 23 september 2020 is het verplicht voor overheidswebsites om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren op de website. Deze verklaring is een document waarmee je als organisatie aantoont dat je bewust bent van de verbeterpunten in je digitale omgeving. Het keurmerk borgt dat je als organisatie volledig voldoet aan de wettelijke kaders en richtlijnen. Cardan Technobility helpt organisaties bij het optimaliseren van hun digitale omgeving (websites en apps) en het borgen van de bewustwording in de bedrijfsprocessen.