Uit onderzoek van Beeld & Geluid in samenwerking met Alliantie Digitaal Samenleving blijkt dat digitale laaggeletterdheid herkent kan worden door kunstmatige intelligentie. Dit geeft theoretisch de mogelijkheid om een aangepaste versie van de website aan te bieden die eenvoudiger is in structuur en taalgebruik. Ook het aanbieden van persoonlijke hulp wordt hierdoor mogelijk.
Digitale laaggeletterdheid en digitale vaardigheden
Zo’n 2,5 miljoen Nederlanders hebben moeite met het (normaal) gebruik van het internet. Dit kan komen door problemen met taal, het gebruik van de computer of het hebben van internettoegang. Het ontbreken van kennis, vaardigheden of bewustzijn kan hiervan de oorzaak zijn.
“Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met taal en rekenen wat vaak samenhangt met lagere digitale vaardigheden.”
Alliantie Digitaal Samenleven
Tel Mee Met Taal Experimenten
In het project “Tel Mee Met Taal Experimenten” is gekeken hoe kunstmatige intelligentie kan helpen bij het herkennen van hulpvragen. Als dit wordt herkent dan kan bijvoorbeeld passende hulp aangeboden worden, bijvoorbeeld in de vorm van persoonlijke begeleiding. Theoretisch kan ook een aangepaste versie van de website aangeboden worden, bijv. met een eenvoudiger taalgebruik of een eenvoudigere structuur.
Voor het onderzoek is samengewerkt met ervaringsdeskundigen. Uit het onderzoek bleek onder meer dat lagere digitale vaardigheden teruggebracht kan worden tot drie subgroepen:
- Mensen die moeite hebben met taal;
- Ouderen;
- Kwetsbare gezinnen in armoede.
Deze hebben allemaal hun eigen voorkeuren en focus waarmee rekening gehouden moet worden. Het aanbieden van hulp is in veel gevallen een goede oplossing, maar ook het beperken van pop-ups die zorgen voor afleiding wordt genoemd.
Het volledig onderzoek is te lezen op de website van Alliantie Digitaal Samenleving.