Ook in 2022 wordt er weer hard gewerkt om websites en apps beter toegankelijk te krijgen voor iedereen. Er staan een aantal mooie activiteiten en initiatieven op het programma. In dit artikel kijken we kort terug op de staat van toegankelijkheid in 2021 en blikken we vooruit op wat ons dit jaar nog te wachten staat.
Een terugblik op 2021
Bijna 2 keer zoveel websites met een toegankelijkheidsverklaring
In de laatste maanden van 2021 publiceerde Stichting Accessibility in opdracht van Logius en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) de Monitor toegankelijkheid 2021.
De belangrijkste conclusie uit dat onderzoek is dat het overgrote deel van de websites en de mobiele applicaties van de onderzochte Nederlandse overheidsinstanties op dit moment niet volledig voldoen aan alle toegankelijkheidseisen.
Het goede nieuws uit het onderzoek is dat bijna 2 keer zoveel websites een toegankelijkheidsverklaring hebben gepubliceerd (1683 in 2020, 3024 in 2021). In de toegankelijkheidsverklaring wordt verteld hoe goed toegankelijk websites en apps zijn. Van alle websites heeft ongeveer 4,5% een A-status, deze sites zouden volledig moeten voldoen aan alle webrichtlijnen.
Vooral de gemeenten hebben hard gewerkt aan verbetering van hun digitale dienstverlening. In 2019 hadden 349 gemeentelijke websites een toegankelijkheidsverklaring. Een jaar laten waren dat er 1170.
Ondanks de stijgende lijn is verantwoordelijk staatssecretaris Knops (BZK) nog niet tevreden. Wij hopen natuurlijk dat deze stijgende lijn in 2022 wordt doorgezet.
Meer digitale dienstverlening door corona
Tijdens COVID-19 (corona) helpen digitale middelen om met elkaar in contact te blijven. Ook hebben veel organisaties hun dienstverlening meer digitaal aangeboden. Dit zorgt voor veel mooie nieuwe kansen, maar ook uitdagingen. Er zijn naar schatting zo’n 2,5 miljoen Nederlanders met onvoldoende digitale basisvaardigheden. Eind december 2021 schreef voormalig staatssecretaris Knops (BZK) in een brief naar de Tweede Kamer dan ook het volgende:
Veel mensen, zoals ouderen, hebben nieuwe digitale vaardigheden aangeleerd. Maar niet iedereen lukt het om mee te komen met alle digitale veranderingen. Door digitalisering wordt overheidsdienstverlening voor veel mensen niet makkelijker.
Staatssecretaris Knops, BZK (december 2021)
Het doel is dan ook om informatie en diensten voor iedereen toegankelijk, gebruiksvriendelijk en begrijpbaar te maken. Onder andere door het aannemen van de motie Bisschop en de aanbevelingen van staatssecretaris Knops worden veel initiatieven in 2022 doorgezet en komen er ook nieuwe initiatieven.
Ook zagen we in 2021 regelmatig de gebarentolken bij de persconferenties, waardoor ook deze informatie voor doven en (zeer) slechthorende beter te begrijpen werd.
Digitale toegankelijkheid in 2022
Nieuwe versie van de webrichtlijnen: WCAG 2.2
In juni 2022 wordt eindelijk de nieuwe versie van de standaarden voor digitaal toegankelijke content verwacht: de Web Content Accessibility Guidelines versie 2.2 (WCAG 2.2).
In deze versie worden 8 nieuwe succescriteria toegevoegd op niveau A en AA. Deze zijn bedoeld om de toegankelijkheid voor gebruikers met een cognitieve beperking, leerstoornis of verminderd zicht te verbeteren. Een paar van deze nieuwe succescriteria zijn vooral bedoeld om de toegankelijkheid op tablet en telefoon te verbeteren.
Wij zijn dan ook erg blij met de komst van de WCAG 2.2. Meer over WCAG 2.2 lees je op de website van DDAI-lid Cardan Technobility.
Meer toegankelijke apps
Ook Stichting Appt heeft mooie plannen voor 2022. Hun doel is om alle apps goed toegankelijk te krijgen. Zo gaan ze o.a. meer internationaal werken. Meer info over de plannen van Stichting Appt lees je op hun website.
Global Accessibility Awareness Day 2022
Iedere 3 donderdag in mei is het de Global Accessibility Awareness Day. Deze dag staat wereldwijd in het teken van digitale toegankelijkheid en inclusie. Op globalaccessibilityawarenessday.org lees je alles over deze dag.
Week van de toegankelijkheid 2022
Van 3 t/m 8 oktober is het de Week van de Toegankelijkheid. Dit jaar vraagt de Week van de Toegankelijkheid speciale aandacht voor sociale toegankelijkheid. In deze week zijn er verschillende activiteiten op het gebied van fysieke en digitale toegankelijkheid.
Andere initiatieven en projecten in 2022
Een kleine greep uit andere initiatieven en projecten:
- In 2022 gaat Gebruiker Centraal met behulp van bestaande inzichten uit onder andere contacten met burgers en rapporten van de Nationale Ombudsman een toetsingskader inclusieve dienstverlening uitwerken.
- De toezicht en handhaving op digitale toegankelijkheid wordt verbeterd. Het wetsvoorstel digitale overheid (Wdo) is hiervoor de basis.
- In 2022 komen er nog minimaal 40 informatiepunten in bibliotheken waar mensen hulp en informatie kunnen krijgen over de dienstverlening met de overheid.
- In juni zal als het goed is het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid weer plaatsvinden.
Het doel van alle projecten is om nog meer mensen toegang te laten krijgen tot informatie van de overheid.