Begin april publiceerde Digitale Overheid een artikel waarin Jorick Hameter, projectmanager digitale toegankelijkheid bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), vertelde over digitale toegankelijkheid. De belangrijkste boodschap? Digitale toegankelijkheid is geen tijdelijk project, maar een thema dat binnen een organisatie steeds op de agenda blijft staan. In dit artikel vatten we de bevindingen van Jorick Hameter voor je samen.
Om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander gebruik kan maken van websites en apps is het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid van kracht. Deze wet verplicht overheden om websites en apps voor iedereen toegankelijk te maken. Een mooi initiatief, dat in de praktijk soms best een pittig karwei blijkt.
Veel voorkomende problemen
Aan Jorick de taak om 70 websites van de RVO digitaal toegankelijk te maken. Stap één: het publiceren van de verplichte toegankelijkheidsverklaring. “Slechts 1 van de 70 websites had die verklaring online staan”, aldus Hameter. Al snel werd duidelijk dat er meer problemen waren: de ruim 30.000 gepubliceerde PDF documenten voldeden niet allemaal aan de eisen. In die documenten moesten noodzakelijke aanpassingen doorgevoerd worden. Om ervoor te zorgen dat de informatie op de websites voor iedereen toegankelijk is én blijft, heeft de RVO iemand aangenomen om tussentijds steekproeven uit te voeren. Zo wordt gecontroleerd of alles nog aan de gestelde eisen voldoet. Dit blijft ook van belang nadat de gewenste A-status is behaald.
Digitale toegankelijkheid: een doorlopend proces
Wanneer je een website gecontroleerd hebt op digitale toegankelijkheid, en deze voldoet, dan ben je er nog niet. Het is van groot belang om digitale toegankelijkheid op de agenda te houden. Één van de redenen hiervoor is dat er continu nieuwe content op de website geplaatst wordt. Als je wilt werken aan een structurele oplossing, dan zul je deze content digitaal toegankelijk moeten aanbieden. Anders zijn alle voorgaande inspanningen op termijn weer ongedaan gemaakt.Het is van groot belang dat het bewustzijn binnen de organisatie groeit en dat medewerkers opgeleid worden om digitaal toegankelijke content aan te bieden. Zoals Hameter mooi benoemt: “Digitale toegankelijkheid moet echt in het DNA komen van alle medewerkers”.
Lees het artikel “Je bent nooit klaar met digitale toegankelijkheid”.