15 december is het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. De politieke partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie presenteren hierin hun plannen voor het nieuwe kabinet. Ook “digitalisering” komt hierin aanbod.
Digitale revolutie: kansen én uitdagingen
De huidige digitale revolutie biedt kansen voor de samenleving en de economie. Tegelijkertijd zorgt het voor uitdagingen en een “digitale ongelijkheid”. Het is belangrijk dat ook mensen die onvoldoende digivaardig zijn, kunnen profiteren van deze digitale revolutie.
Aandacht voor digitale toegankelijkheid en digibetisme
Bij “digibetisme” gaat het om het ontbreken van de nodige vaardigheden om met digitale informatie om te gaan. Het gaat hier naast digitale toegankelijkheid, ook om laaggeletterdheid. In het nieuwe coalitieakkoord staan plannen om meer aandacht te besteden aan de toegankelijkheid van websites, maar ook aan voorlichting en begeleiding van mensen die moeite hebben met het gebruik van digitale middelen. Daarnaast moet het altijd mogelijk zijn om iemand persoonlijk te spreken, bijvoorbeeld aan het loket van de gemeente.
Digibetisme wordt publiek-privaat aangepakt met een strategie voor digitale geletterdheid en betere toegankelijkheid van digitale overheidsdiensten, met behoud van alternatieven voor digitale overheidscommunicatie. Het kabinet wil dat persoonlijk contact met de overheid, bijvoorbeeld via een loket, altijd mogelijk is.
Bron: digitaleoverheid.nl
Als meer websites en apps digitaal toegankelijk zijn, ontstaat er meer gelijkheid en kunnen ook mensen die moeite hebben met het gebruik van het internet, bijvoorbeeld door ouderdom of een functiebeperking, op een gelijkwaardige manier meedoen.
Ook de komst van de European Accessibility Act in 2022 zorgt voor meer kansen en gaat uiteindelijk vanaf 2025 ook alle webshops verplichten om volledig digitaal toegankelijk te zijn.
Op digitaleoverheid.nl lees je meer over plannen voor digitalisering in Nederland.