Stichting drempelvrij.nl beheert en controleert de kwaliteit van het Waarmerk Drempelvrij.nl en het gebruik van het logo sinds 2004. In dit interview spraken we met Fini de Paauw: sinds 2006 voorzitter van Stichting drempelvrij.
De oprichting van Stichting drempelvrij.nl
Stichting drempelvrij.nl werd in 2004 opgericht door de Chronisch Zieken- en Gehandicaptenraad, oftewel de CG-raad (nu bekend als Ieder(in)), Stichting Bartiméus, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Binnenlandse Zaken. De stichting werd opgericht met twee primaire doelen:
- Het bevorderen van de toegang tot het internet voor alle gebruikers, met in het bijzonder gebruikers met een functiebeperking.
- Het opzetten, beheren en uitvoeren van de kwaliteitsregeling Waarmerk Drempelvrij ten behoeve van mensen met een functiebeperking. Daarnaast zien zij toe op de naleving van die regeling.
Stichting drempelvrij.nl is de enige stichting die het Waarmerk Drempelvrij mag toekennen aan organisaties die digitaal toegankelijke producten en/of diensten aanbieden.
Aangesloten inspectie instellingen
Zoals gezegd werd Fini in 2006 voorzitter van Stichting drempelvrij.nl. Fini: “Ik was tegelijkertijd voorzitter van de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad. Omdat de stichting een consumenten-clientenorganisatie is, is het statutair vastgelegd dat de voorzitter van de stichting de voorzitter van de CG-raad, de koepelorganisatie voor mensen met een beperking, moest zijn.” Bij Stichting drempelvrij.nl zijn een aantal inspectie instellingen aangesloten. Zij voeren inspecties uit, leveren een rapport aan en vervolgens keert Stichting Drempelvrij.nl het Waarmerk al dan niet uit. Fini: “Wanneer een inspectie uitgevoerd is en de geïnspecteerde niet voldoet, krijgen ze de tijd om alles op orde te maken. In een herkeuring worden ze opnieuw geïnspecteerd. Als ze dan voldoen, krijgen ze het Waarmerk, ofwel het groene mannetje. Normaal was het keurmerk een jaar geldig en moest je na een jaar opnieuw gekeurd worden. Dat waren lange en zware keuringen die in de kosten liepen. Daarom hebben we besloten de geldigheid te verlengen naar 3 jaar. Er zijn namelijk steeds meer bouwers die toegankelijke websites opleveren. Zij instrueren webbeheerders vervolgens hoe ze content toegankelijk kunnen blijven plaatsen op de website. Dat is misschien nog wel belangrijker!”
De trigger om te starten met DDAI
Zoals je wellicht weet is Stichting drempelvrij.nl mede-initiatiefnemer van DDAI. “De trigger om hiermee te starten was een jarenlange worsteling om meer keurmerken aan de man te brengen”, zegt Fini. “Wij worden daar niet beter van, maar vinden wel dat iedereen mee moet kunnen doen. En zeker nu, nu bijna alles digitaal gebeurt. Je merkte dat steeds meer mensen in de problemen kwamen om zaken op te zoeken, en dat er tegelijkertijd een stilstand was in het aantal waarmerken, toegankelijke bouwers en inspectie instellingen. Op een gegeven moment gingen we in gesprek met Cardan Technobility. Dat leidde tot de oprichting van DDAI, waarmee we een digitaal register bieden waardoor mensen heel gemakkelijk kunnen zien wie toegankelijk bouwt en welke inspectie instellingen er zijn.”
Waarmerkdragers naar DDAI
De waarmerkdragers van Stichting drempelvrij.nl worden binnenkort overgezet naar het DDAI register. “Dat is de grote slag die we nu maken”, zegt Fini. “De website van Stichting drempelvrij.nl wordt bijna volledig ontmanteld om onder te brengen bij DDAI. Op die manier willen we ervoor zorgen dat DDAI het platform wordt voor digitale toegankelijkheid in Nederland, waar alle informatie met betrekking tot dit onderwerp te vinden is. Natuurlijk blijven wij bestaan. Sterker nog: we worden een echte kennisorganisatie en de toezichthouder op het keurmerk. Daar wil ik nog wel iets over kwijt: Stichting drempelvrij.nl is de stichting die het keurmerk afgeeft. De inspectie instellingen sturen een rapport naar ons, waarna wij een waarmerk uitreiken. Daar zijn nogal wat misverstanden over geweest.”
Zekerheid
DDAI biedt opdrachtgevers en aanbieders zekerheid. “De aanbieders bieden we zekerheid omdat zij opgenomen zijn in het register en dat hij/zij voldoet aan de toegankelijkheidseisen”, zegt Fini. “Aan de andere kant bieden we gebruikers zekerheid dat zij aan het juiste adres zijn bij onze aanbieders doordat zij het Waarmerk mogen dragen. We proberen van scratch af dingen toegankelijk te maken. Dat is het interessante van DDAI: als je als gebruiker vindt dat je website vernieuwd moet worden, kun je via DDAI gecertificeerde bouwers vinden. Je weet zeker dat zij je dan een toegankelijke website opleveren. Als je jouw website door een gecertificeerde bouwer laat maken kun je een veel globalere inspectie van je website laten doen. Nu worden er zware toetsen uitgevoerd omdat er nog veel bouwers niet gecertificeerd zijn.”
Corona en digitale toegankelijkheid
Fini: “Ik hoop dat we grote stappen gaan maken op het gebied van digitale toegankelijkheid. Het analoge gaat er op een gegeven moment uit. Steeds meer bedrijven zien nu de waarde van toegankelijke websites. Dat heeft een enorme vlucht genomen door corona. Mensen bestellen steeds meer online. Met name de overheid moet meer en meer gaan inzien wat het belang is van het onderwerp. Het gaat niet alleen maar om de verlaging van de stoepranden, maar het gaat steeds meer over de toegankelijkheid van digitale dienstverlening. Zij lopen helaas nog steeds achter op dit gebied, terwijl zij juist moeten zorgen dat het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk is om de overheid te bereiken. Burgers hoeven bijna niet meer naar het gemeentehuis te komen. Ik verwacht dat het fysieke stadskantoor straks ook niet meer nodig zal zijn om bijvoorbeeld een nieuw paspoort af te halen.”