DDAI staat voor een digitale samenleving, waarin iedereen zelfstandig mee kan doen. Om hiervoor te zorgen, moeten websites en apps digitaal toegankelijk zijn. Zo kan iedereen gebruik maken van alle kansen die het internet geeft.
Toegankelijkheidsverklaring
Overheidsinstaties moeten een toegankelijkheidsverklaring opstellen. Hierin verklaren zij zelf hoe de digitale toegankelijkheid van hun website of app ervoor staat. Dit zorgt ervoor dat organisaties zelf verantwoordelijkheid moeten nemen.
De verklaringen worden verzameld in het register van toegankelijkheidsverklaringen. Hierin staat bij elke website ook welke status deze heeft. Als er helemaal geen verklaring is, krijgt een website status E. Voldoet een website volledig aan de eisen voor toegankelijkheid? Dan krijgt deze status A.
Jeroen Veltheer aan het woord
We spraken Jeroen Veltheer over de toegankelijkheidsverklaring. Jeroen is onder andere bestuurslid van de Vereniging Inclusie Nederland en eigenaar van Zylt. We vroegen hem wat deze verklaring oplevert voor gebruikers.
Jeroen denkt zeker dat het register kan helpen. Jeroen: “als de digitale dienstverlening voldoet aan de vastgestelde norm, kun je als gebruiker duidelijk krijgen waar je echt zelf tegenaan loopt. Zorg er daarom voor dat je digitale dienstverlening aan die wettelijke standaard voldoet. Dat biedt houvast voor de gebruiker.”

Onduidelijk
Toch is het register niet altijd zo makkelijk te gebruiken, zegt Jeroen. “Voor de gemiddelde gebruiker is het register van toegankelijkheidsverklaringen onduidelijk. Het is lastig om snel te zien hoe het ervoor staat met de digitale toegankelijkheid.”
Toch ziet Jeroen er ook de waarde van: “Dit register zorgt er wel voor dat organisaties nadenken over digitale toegankelijkheid. Zo kunnen ze kijken naar welke maatregelen ze moeten nemen om alle overheidssites en apps volledig te laten voldoen.”
Goed voorbeeld
Gelukkig zijn er al veel organisaties die digitale toegankelijkheid serieus nemen. Jeroen geeft als voorbeeld de Provincie Drenthe. Zij hebben digitale toegankelijkheid en inclusie onderdeel gemaakt van de sociale agenda 2020-2023. De slogan van hun programma is “Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe!”.
Jeroen vertelt: “er is een Adviesraad Toegankelijkheid ingesteld. Binnen die adviesraad is een aparte werkgroep digitale toegankelijk gevormd. Hierin zitten mensen die zelf een beperking hebben. De werkgroep geeft het provinciebestuur gevraagd en ongevraagd advies over digitale toegankelijkheid.
De leden van de werkgroep weten precies wat mensen met verschillende beperkingen kunnen tegenkomen. Denk aan het bezoeken van websites, het gebruik van applicaties op mobiele telefoons, het gebruik van chipkaarten of de informatievoorziening op digitale borden. Zij spreken uit hun eigen en gedeelde ervaringen. Daardoor weten zij als geen ander welke kleine of grote aanpassingen de digitale dienstverlening toegankelijker kunnen maken.”
Ruimte voor verbetering
Jeroen ziet nog wel ruimte voor verbetering. “Een richtlijn voor gebruikersonderzoek digitale toegankelijkheid is belangrijk. Zo’n richtlijn zal voor de komende jaren fors kunnen bijdragen aan de kwaliteit en vergelijkbaarheid van deze onderzoeken. Een gestandaardiseerd gebruikersonderzoek is wat mij betreft een vast onderdeel van een toegankelijkheidsonderzoek.”
Jeroen vindt ook dat de wet soms nog wel iets strenger mag. “Ik vind dat sommige onderdelen van het hoogste niveau van de WCAG richtlijnen, niveau AAA, ook verplicht moeten worden. Bijvoorbeeld richtlijnen over het leesniveau.”