Op 30 juni vond in de Tweede Kamer een groot debat over digitalisering plaats. Ook digitale toegankelijkheid kwam tijdens dit debat besproken. Eerder kwam Staatssecretaris Van Huffelen al met een stappenplan voor digitale toegankelijkheid. Dit stappenplan moet ervoor zorgen dat overheden zo snel mogelijk aan de eisen van het Besluit Digitale Toegankelijkheid gaan voldoen.
Kansen en risico’s
Het debat ging over hoe de digitale ontwikkelingen, of digitalisering, kansen kan bieden voor onze samenleving. Het ging bijvoorbeeld over allerlei digitale diensten. Ook besproken de Kamerleden hoe de overheid verder kan digitaliseren. Verder ging het over bijvoorbeeld de kansen voor zorg, onderwijs en vervoer.
Natuurlijk ging het niet alleen over de positieve kanten van digitalisering. Digitalisering brengt ook risico’s met zich mee. Doordat onze samenleving steeds digitaler wordt, groeit ook de kans op bijvoorbeeld datalekken en nepnieuws. Daarnaast stonden sprekers gelukkig ook stil bij het feit dat niet iedereen zo makkelijk mee kan komen in deze snelle ontwikkelingen! De digitalisering is mooi, maar alleen als iedereen daarin mee kan doen.
De overheid neemt het voortouw
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen gaf in het debat aan dat het belangrijk is dat de overheid het voortouw neemt bij deze ontwikkelingen. Hierdoor kunnen we zoveel mogelijk risico’s vermijden. Ook kunnen we hierdoor beter werken aan een samenleving die niemand buitensluit. Bij dit laatste onderwerp speelt digitale toegankelijkheid een belangrijke rol.
Bij al deze digitale ontwikkelingen spelen veel verschillende aspecten een rol. Daarom gaf Van Huffelen aan dat ze de informatieplannen voor digitalisering van verschillende afdelingen gaat samenvoegen. Daardoor kunnen departementen beter en efficiënter gaan samenwerken op het gebied van digitalisering.
Alle thema’s die werden besproken in het Kamerdebat worden nu meegenomen in de Werkagenda Digitalisering. Daarin staat precies welke stappen de overheid gaat zetten binnen allerlei onderwerpen rondom digitalisering, waaronder digitale toegankelijkheid.
Digitale toegankelijkheid
Wat dit alles betekent voor digitale toegankelijkheid? Zoals eerder gezegd is de overheid al bezig met concrete stappen zetten, zodat alle overheidsorganisaties digitaal toegankelijk kunnen worden. De overheid gaat ook stappen zetten om de European Accessibility Act te implementeren.
Wanneer deze ontwikkelingen precies plaats zullen vinden? Dat weten we nog niet. In het laatste kwartaal van 2022 is er in ieder geval een zogeheten voorgangsbrief op het gebied van Digitale Inclusie gepland.
Omslagafbeelding: Plenaire zaal van de Nederlandse Tweede Kamer in Den Haag. Bron: Husky via Wikimedia. CC licentie.