Maak kennis met Marlies Klooster, eigenaresse van If You Management. Ze werd recent lid van DDAI. Als digital native zet zij zich in voor digitale toegankelijkheid. Met de nodige ervaring in haar rugzak helpt zij nu gemeenten om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid.
De nodige ervaring
In dit interview spreken we over digitale toegankelijkheid met Marlies. Marlies: “Na mijn studie ben ik teksten gaan schrijven, met name voor websites. Daarnaast ben ik aan de slag gegaan bij XS4All. Daar kwam ik in aanraking met digitale toegankelijkheid. We noemden dat toen nog webrichtlijnen. Dit was toen nog geen eis, maar wij gingen er toen al actief mee aan de slag. Later ben ik gestart bij het UWV. Daar wilden ze echt inzetten op een goede website. Er werd waarde gehecht aan een logische indeling van de website en het toepassen van B1 taalgebruik. De redactie groeide uit tot een afdeling digitale dienstverlening. Ik heb daar veel trainingen gevolgd en dus veel geleerd.”
De start van If You Management
Ongeveer anderhalf jaar geleden besloot Marlies voor zichzelf te beginnen. Daarbij richt ze zich op online communicatie. Marlies: “Maar ik vind digitale toegankelijkheid vreselijk interessant. Het is zo hoe je mensen mee laat doen door technische mogelijkheden.” Vanuit die passie startte ze al snel bij gemeente Westland als projectleider digitale toegankelijkheid. “Ik merkte dat er een aantal mensen binnen de gemeente werkte die goed wisten wat er moest gebeuren. Maar zij hadden te maken met de interne organisatie, die vanuit onwetendheid door bleven gaan zoals ze altijd deden. Ik ben toen aan de slag gegaan met de website klaar maken voor inspectie en het bekend maken van alternatieven voor PDF-documenten en daarover werkafspraken maken. Er bleken alleen nog meer websites te zijn die ook een verbeterslag moesten maken. Dat is het mooie van digitale toegankelijkheid: het dwingt je om een overzicht te creëren.”
In maart start Marlies als projectleider van het aanjaagteam digitale toegankelijkheid in opdracht van VNG Realisatie (VNG staat voor Vereniging Nederlandse Gemeenten). Marlies: “We gaan alle gemeenten op weg helpen om aan de slag te gaan met digitale toegankelijkheid. Binnen dit project zijn ook een aantal ambassadeurs actief, waaronder oud-raadsleden en (oud-)bestuursleden. Dat biedt ons de mogelijkheid om op niveau in gesprek te kunnen gaan. Door erover te praten kun je draagvlak creëren om te begrijpen waarom dingen moeten gebeuren.”
Samensmelten van mens en ‘techniek’
Marlies: “Ik denk oprecht dat er een heleboel webontwikkelaars, redacteuren en online specialisten binnen de overheid op de hoogte zijn van digitale toegankelijkheid. De kennis is er, maar het is onduidelijk hoe ze dingen echt gedaan krijgen. Het is mooi als we daar een slag in kunnen maken. De overheid is een grote opdrachtgever van alle leveranciers. Als zij digitale toegankelijkheid meenemen in hun software ontwikkeling, dan zullen commerciële partijen daar voordelen van ervaren. De hele digitale transformatie gaat over het samensmelten van mens en techniek. Hoe gaan we ervoor zorgen dat de techniek voor mensen werkt? Je gaat met dit onderwerp aan de slag voor mensen. Tegelijkertijd heb je mensen nodig om dit te laten slagen. Dat maakt het zo krachtig.”
Het is echt gaan leven
Het onderwerp digitale toegankelijkheid is voor Marlies gaan leven bij XS4All en het UWV. “Je volgde daar regelmatig sessies van bijvoorbeeld Stichting Accessibility. Zij lieten ons zien hoe iemand met een visuele beperking een website ervaart die niet toegankelijk is. Dat wekte mijn interesse. Daarnaast haakt digitale toegankelijkheid in met de vindbaarheid van je website (SEO). Heel veel dingen die je doet om je website goed te laten functioneren zijn ook belangrijk voor digitale toegankelijkheid. Dat gaat hand in hand.”
Door je in te zetten voor digitale toegankelijkheid geef je een duidelijk signaal af naar de buitenwereld. “Wist je bijvoorbeeld dat Joe Biden de website van het Witte Huis toegankelijk heeft laten maken? Dat deed hij snel na zijn inauguratie. Daarmee maakt hij een statement: we zien jullie. Je laat zien dat het belangrijk voor je is.”
If You Management als lid van DDAI
Recent werd If You Management lid van DDAI. Marlies: “Ik zag op LinkedIn steeds meer berichten voorbij komen. Mijn eerste gedachte was meteen: dit is heel leuk en handig. Met name omdat het heel breed ingestoken is. Er zijn namelijk allerlei professies aangesloten. Ik was zelf al bezig met het bundelen van grafische bureau’s die digitaal toegankelijk konden ontwerpen. Toen ik DDAI voorbij zag komen, heb ik me direct aangemeld. Daarnaast denk ik dat dit platform heel belangrijk gaat zijn binnen het aanjaagteam van VNG Realisatie.
Na aanmelding op DDAI moeten alle partijen een accreditatieproces doorlopen. In dit proces moeten zij onder andere bewijs aanleveren om te laten zien dat zij digitaal toegankelijke diensten aanbieden. Marlies: “Ik vond dat proces wel spannend, omdat ik echt veel stukken aan moest leveren. Maar het proces ging echt vrij vlot. Binnen twee weken was alles wel geregeld.”
De toegankelijkheidstip van Marlies
Als afsluiter geeft Marlies je graag nog een tip mee met betrekking tot digitale toegankelijkheid. “Erken dat er ergens in je organisatie mensen rondlopen die goed weten wat er nodig is en hoe het in elkaar zit”, zegt Marlies. “Neem ze serieus en luister naar ze. Waarschijnlijk heb je de experts al in huis. In mijn ogen zijn er weinig mensen die aan websites werken, maar geen idee hebben van dit onderwerp. Als dat niet het geval is, ga aan de slag met het volgen van trainingen. De basis is vrij eenvoudig te leren en alles is goed vertaald naar het Nederlands.”