Sinds kort is Stuurlui geaccrediteerd door DDAI. Stuurlui is een full-service WordPress bureau en specialist in toegankelijke websites. Wij spraken één van de drie eigenaren van dit bedrijf, Sjoerd Kuipers (29). Sjoerd woont in Utrecht en heeft International Business gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg. We mochten hem een aantal vragen stellen wat betreft digitale toegankelijkheid. Om eerst even kennis te maken met Sjoerd, neemt hij je graag mee in hoe een normale werkdag er voor hem uit ziet.
“Eigenlijk is geen werkdag hetzelfde. Iedere maandag is er een stand-up waarbij iedereen vertelt waar hij of zij mee bezig is geweest in de voorgaande week, maar ook wat er komende week op de planning staat. Ik heb regelmatig afspraken met potentiële klanten bij ons op kantoor of buiten de deur. Na deze gesprekken maak ik de offertes en begeleid ik de eerste brainstormsessie. Daarnaast houd ik me, samen met twee andere marketeers, bezig met alle marketingactiviteiten binnen ons bedrijf. Een van onze focuspunten is digitale toegankelijkheid. We hechten hier veel waarde aan omdat we vinden dat iedereen in de maatschappij het internet zonder beperking moet kunnen gebruiken.”
Houd je je al lang bezig met digitale toegankelijkheid?
“We merkten dat de vraag vanuit opdrachtgevers om een toegankelijke website te bouwen toenam. Met name vanuit de non-profit sector en organisaties met publiek belang. Voor overheidsinstanties is er zelfs een wettelijke verplichting om aan de toegankelijkheidsrichtlijnen te voldoen. Niet alleen onze opdrachtgevers, maar ook wij willen het belang van digitale toegankelijkheid benadrukken. Bij Stuurlui zijn we hier dan ook dagelijks mee bezig. Al onze mensen worden getraind op het gebied van toegankelijkheid en we publiceren regelmatig onderzoeken en geven workshops en lezingen.”
Wat is het belang van digitale toegankelijkheid volgens jou?
“Ik vind het belang erg groot en ik denk dat de noodzaak vaak wordt onderschat . Veel mensen denken dat digitale toegankelijkheid noodzakelijk is voor een kleine groep gebruikers, maar uit onderzoek blijkt dat ruim 6 miljoen mensen behoefte hebben aan een toegankelijke site. Dit zijn o.a. (kleuren)blinden, slechtzienden, lichamelijk gehandicapten, laaggeletterden, dyslectici, doven en slechthorenden.”
Waarom hechten jullie waarde aan digitale toegankelijkheid?
“Wij kunnen op deze manier een positieve bijdrage leveren aan een inclusieve samenleving Daarnaast heeft een toegankelijke site nog meer voordelen. Naast meer gemak voor de gebruiker is een toegankelijke site eenvoudiger te onderhouden en beter vindbaar in zoekmachines. Zo maken we het web een stukje mooier en beter!’’
Waar letten jullie op wanneer jullie aan de slag gaan met digitale toegankelijkheid?
“Wij werken met de verplichte webrichtlijnen van WCAG. Dit zijn vijftig criteria waaraan een digitaal toegankelijke website moet voldoen. Onder die criteria valt bijvoorbeeld het toevoegen van alternatieve teksten bij de afbeeldingen op een pagina. Hiermee kunnen mensen die visueel beperkt zijn ook begrijpen wat er op de afbeelding te zien is. Het is niet vanzelfsprekend om aan de digitale toegankelijkheid te voldoen.”
Hoe zijn jullie terecht gekomen bij DDAI?
“Via Cardan Technobility zijn we bij DDAI terechtgekomen. Stuurlui stond al vermeld op het
toegankelijkheids register. Via die weg zijn we het accreditatieproces ingegaan en hebben we een website uit ons portfolio opgestuurd om te laten beoordelen. Het kan voor klanten en/of
opdrachtgevers lastig zijn om te bepalen of een website goed digitaal toegankelijk is. DDAI is een handig platform om toegankelijke webbouwers te vinden en selecteren.”
Hoe hebben jullie het accreditatieproces ervaren?
“Het proces verliep soepel. We kregen een mail met de vraag of we een website aan wilden leveren ter beoordeling. Dit hebben we gedaan en daarna hebben we een mail ontvangen dat we geaccrediteerd waren.”
Heb je nog tips die je mee wilt geven aan anderen met betrekking tot digitale toegankelijkheid?
“Ongeveer 35% van de Nederlandse bevolking kan jouw website niet begrijpen als deze niet
toegankelijk is dus verdiep je erin. Het is van belang het gat van kennis te dichten. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van workshops, trainingen en briefings. Daarnaast is er ook veel
informatie te vinden op Google. Als je digitale toegankelijkheid vanaf het begin van jouw webproject meeneemt, hoeft het niet ingewikkeld te zijn.”