Eind 2021 beloofde de Tweede Kamer om in het eerste kwartaal van 2022 met een stappenplan voor digitale toegankelijkheid te komen. Dit stappenplan moet er voor gaan zorgen dat de overheden zo snel mogelijk aan de eisen van het Besluit Digitale Toegankelijkheid Overheid gaan voldoen. Vandaag is het stappenplan gepubliceerd.

Voortgang digitale toegankelijkheid
In de kamerbrief over de invulling van de motie Bisschop gaat staatssecretaris Alexandra van Huffelen in op het belang van digitale toegankelijkheid en welke stappen de overheid gaat zetten om de toegankelijkheid van websites en apps in Nederland te verbeteren.
Mensen met een functiebeperking ervaren problemen met het gebruik van websites en apps. Dit belemmert hen om volwaardig en op basis van gelijkwaardigheid deel te nemen aan de (digitale) samenleving.
Staatssecretaris van Huffelen
In Nederland vallen 1332 overheidsorganisaties onder de wettelijke verplichting om een toegankelijke website of app te maken. De meeste overheidsorganisaties hebben meerdere websites. Er zijn tussen 5000 en 6000 overheidswebsites – exclusief intranetten en extranetten. Daarnaast zijn er ongeveer 523 apps. De cijfers zijn een schatting omdat het aantal websites en apps regelmatig verandert.
Op 7 april 2022 waren er in totaal 3405 toegankelijkheidsverklaringen gepubliceerd op toegankelijkheidsverklaring.nl. De cijfers laten zien dat digitale toegankelijkheid nog steeds een belangrijk onderwerp is. Er is duidelijk een verbetering te zien, maar er moet ook nog veel verbeterd worden. Veel overheidsorganisaties hebben nog wat werk te doen.
Bij veel overheden is nog geen beleid ontwikkeld over digitale toegankelijkheid. De planning voor de langere termijn ontbreekt. Dit komt ook omdat er vaak onvoldoende kennis in huis is. Ook het herstellen van problemen achteraf is een probleem dat veel geld kost.
Stappenplan digitale toegankelijkheid
Het stappenplan moet overheidsorganisaties helpen om websites en apps sneller toegankelijk te maken. De staatssecretaris geeft ook aan dat er meer maatregelen genomen kunnen worden zodra de Wet digitale overheid (Wdo) er is.
Ook de toezicht op de naleving wordt verbeterd. Hiervoor wordt een ondersteuningseenheid gemaakt die toezichthouders gaat helpen. Eind 2022 vertelt de staatssecretaris weer meer over de voortgang in een nieuwe kamerbrief.
Het stappenplan bestaat uit vier onderdelen:
- Kennis over digitale toegankelijkheid vergroten
- Inclusief ontwerpen stimuleren
- Inzicht vergroten en datakwaliteit verbeteren
- Faciliteren van toezichtouders
1. Kennis over digitale toegankelijkheid vergroten
Overheidsorganisaties krijgen de mogelijkheid om hun kennis op het gebied van digitale toegankelijkheid te vergroten. Ook het maken van goede inkoopafspraken hoort hier bij. Via bijeenkomsten voor leveranciers wordt het bewustzijn ver digitale toegankelijkheid vergroot en moeten nieuwe websites en apps al vanaf het begin beter toegankelijk gaan worden.
Er wordt ook gestart met een pilot voor een “Digitale Toegankelijkheid Doen” regeling. Hierdoor kunnen overheidsorganisaties bijvoorbeeld cursussen digitale toegankelijkheid aanvragen.
2. Inclusief ontwerpen stimuleren
Digitale producten worden beter door al bij het ontwerp rekening te houden met digitale toegankelijkheid én mensen met een functiebeperking. De overheid gaat hiervoor standaard bouwstenen ter beschikking stellen en de inzet van gebruikerstesten stimuleren.
3. Inzicht vergroten en datakwaliteit verbeteren
Er moet meer inzicht komen in de vorderingen door overheidsorganisaties. De kwaliteit van de verzamelde data over digitale toegankelijkheid moet worden verbeterd. Hiervoor wordt onder andere een dashboard ontwikkelt.
4. Faciliteren van toezichthouders
Toezichthouders kunnen hun werk beter doen als ze meer actuele en juiste informatie hebben. Het dashboard helpt hierbij. Ook komt er centrale ondersteuning.
Belemmeringen wegnemen
Het doel van het stappenplan is om belemmeringen weg te nemen die mensen met een functiebeperking ervaren bij het gebruik van websites en apps van de overheid. De staatssecretaris zet hiermee een mooie stap.
Lees de volledige kamerbrief over stappenplan voor digitale toegankelijkheid.