Studenten van de TU Eindhoven hebben een mouw ontwikkelt die taal omzet in trillingen. Hiervoor komen ze met een nieuwe taal voor doven en slechthorenden die eenvoudig te leren is.
Communiceren via trillingen in plaats van gebarentaal
Een speciale mouw (sleeve) zet woorden om in trillingen die je op je arm voelt. Hiervoor is een nieuwe “triltaal” ontwikkelt. Als je de trillingen herkent, begrijp je de woorden.
De “triltaal” heeft een belangrijk voordeel: alleen de persoon die slechthorend is hoeft de taal te kennen, ondersteuning van een gebarentolk is dan niet meer nodig.
Gebarentaal vervangen
Gebarentaal is een officieel erkende taal in Nederland (naast het Nederlands en het Fries). Het heeft een eigen grammatica en woordenschat. De kans is klein dat de “triltaal” de gebarentaal echt helemaal gaat vervangen.
De trillingen zijn namelijk redelijk eenzijdig. Iemand die slechthorend is kan je dan wel begrijpen, maar je kan er niet mee terugpraten. Dat kan met gebarentaal wel.
Desondanks vinden wij dit soort nieuwe technologische ontwikkelingen erg interessant voor de toegankelijkheid in Nederland.
Meer over de slimme sleeve lees je op de website van de TU/e.