Maak kennis met Scribit.Pro: specialist in het toegankelijk maken van online videocontent. Sinds kort is Scribit.Pro lid van DDAI. In dit interview spreken we met Eveline Ferwerda, oprichter van het bedrijf.
Scribit.Pro streeft naar een inclusieve toekomst en richt zich hierbij op het toegankelijk maken van online videocontent. Onze gebruiksvriendelijke en laagdrempelige software maakt het mogelijk om alle ondersteunende files te produceren die nodig zijn om aan de richtlijnen van de WCAG 2.1 (Web Content Accessibility Guidelines) te voldoen. Denk aan ondertiteling voor mensen met een auditieve beperking. Of aan audiodescriptie – ook wel beeldbeschrijving – voor blinde of slechtziende gebruikers. Maar ook laaggeletterden, anderstaligen zoals vluchtelingen en mensen met hersenletsel of autisme kunnen baat hebben bij deze vormen van ondersteuning bij het kijken van webvideo’s.
Klanten kunnen ervoor kiezen zelf de eigen video’s toegankelijk te maken met behulp van de editor, maar het is ook mogelijk dit door de specialisten van Scribit.Pro te laten doen.
Bouwen aan een inclusieve toekomst mét online video
Toegang hebben tot informatie is een basisrecht. Iedereen moet volwaardig kunnen meedraaien in de maatschappij. Beter geïnformeerd zijn over wat in onze samenleving en in de wereld speelt, betekent ook beter kunnen meedoen. Maar dit kan alleen als deze informatie eveneens toegankelijk is voor mensen met een beperking, of voor andere gebruikers die om wat voor reden dan ook ondersteuning nodig hebben bij het bekijken of begrijpen van informatie.
Voor online video is deze hulp er via ondertiteling, audiodescriptie, gebarentaal, transcripten en/of tekstalternatieven. Zo is de boodschap voor deze gebruikers goed te volgen en te begrijpen. Ook toegankelijkheid van webcontent is geen gunst, maar een recht. Daarom zijn er ook Europese regels en richtlijnen waaraan toegankelijke video’s moeten voldoen.
Eveline vertelt: “Wij geloven in een toekomst waarin bedrijven, organisaties maar ook overheden zich inspannen om toegankelijk te zijn voor iedereen. Niet alleen in de fysieke wereld, maar juist ook in hun digitale bestaan. Gedreven door de wereldwijde implementatie van het VN-verdrag voor de gelijke rechten voor mensen met een handicap, zal toegankelijkheid de norm worden. Dat betekent inclusief denken en ondernemen. Scribit.Pro wil bouwen aan een inclusieve toekomst waarin online video’s voor iedereen te volgen zijn.”
Online video’s zijn niet meer weg te denken
Online video’s zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. YouTube-filmpjes, vlogs, tutorials, productpresentaties: het internet staat er vol mee. Maar ook nieuwsmedia en overheidsinstanties maken steeds meer gebruik van videocontent om burgers te informeren.
Onderzoek wijst uit dat ook het aantal gebruikers van online video enorm toeneemt. Ten slotte is er, zeker sinds de opkomst van corona, een enorme groei in videomateriaal dat gebruikt wordt voor online onderwijs en -educatie.
Ondertiteling, audiodescriptie en tekstalternatieven zijn onmisbaar om deze vormen van videocontent voor iedereen toegankelijk te maken. Zonder deze ondersteuning kunnen grote groepen Nederlanders video’s niet of niet geheel volgen.
Bedrijven en organisaties kunnen de vindbaarheid, doelgroep, bereik én impact aanzienlijk vergroten door videocontent toegankelijk te maken. Scribit.Pro helpt met video’s toegankelijk te maken.
Toegankelijke videospeler
We maken het eenvoudig om toegankelijkheidsvoorzieningen aan video’s toe te voegen met behulp van onze editor. Webvideo’s toegankelijk maken is één ding, maar zorgen dat deze vervolgens kunnen worden afgespeeld in een toegankelijke videoplayer is een tweede. Onze videoplayer is gratis, 100% drempelvrij en voldoet aan alle eisen zoals opgesteld in de WCAG.
Een voorbeeld van de videospeler staat aan het begin van dit artikel. Er zijn opties voor het toevoegen van ondertiteling, audiodescriptie en een uitgeschreven tekst (transcript).
Opleidingen en workshops
Scribit.Pro biedt bedrijven en particulieren de mogelijkheid opleidingen te volgen op het gebied van videotoegankelijkheid. Ook organiseren we gratis online workshops. Hierin behandelen we de basis van videotoegankelijkheid: het maken van ondertiteling en audiodescriptie met behulp van de editor van Scribit.Pro, maar ook het implementeren van video’s op websites.
Voor de audiodescriptie kan de klant kiezen tussen een mannen- of een vrouwenstem, in zowel het Nederlands als het Engels. Er wordt druk gewerkt aan de mogelijkheid de synthetische en automatisch in de editor gegenereerde stemmen in nog meer talen aan te bieden.
Scribit.Pro & DDAI.nl
Eveline vertelt over haar keus voor DDAI.nl: “Digitale toegankelijkheid wordt vaak in eerste instantie geassocieerd met veel gedoe en ingewikkeld werk. Juist binnen het platform van DDAI wordt het duidelijk dat je er niet alleen voor staat en er verschillende bedrijven en instanties zijn die je hierbij kunnen ondersteunen en middelen aanbieden om het zo eenvoudig mogelijk te maken. De eenvoud waarmee digitale toegankelijkheid bij DDAI wordt uitgelegd maakt dat het voor iedereen te begrijpen is en de drempel verlaagt om ermee aan de slag te gaan.
Digitale toegankelijkheid is een breed onderwerp maar met de overzichtelijke koppenstructuur en onderliggende pagina’s van DDAI kun je eenvoudig meer informatie vinden over het onderwerp waar je naar op zoek bent. Juist omdat wij ondersteunen bij een klein deel van die online toegankelijkheid, de videotoegankelijkheid, is het mooi dat een platform als DDAI je kan introduceren als betrouwbare en getoetste partij. Zo versterken we elkaar om mensen te motiveren aan de slag te gaan.”
Ga gewoon met digitale toegankelijkheid aan de slag
“Wij zouden iedereen willen aanraden om alle mits en maren opzij te zetten en het gewoon eens uit te proberen. Juist omdat het toegankelijk maken van je video niet alleen mensen met een beperking helpt, maar een veel grotere groep zal het je alleen maar helpen om je boodschap over te brengen. Door te laten zien dat je effort hebt gestoken in het maken van audiodescriptie, ondertiteling en een tekstalternatief, draag je ook uit dat je online toegankelijkheid serieus neemt. Doe het niet omdat het moet maar omdat het goed is om te doen.”