Op 17 maart staan de landelijke verkiezingen voor de deur. Door het coronavirus moeten veel mensen hun informatie over de politieke partijen online opzoeken. Uit onderzoek van Digitaal Toegankelijk blijkt dat de websites van politieke partijen, die meedoen aan deze verkiezingen, niet voldoen aan de Europese toegankelijkheidseisen. In dit onderzoek werden de websites van dertien partijen getoetst aan de hand van de WCAG 2.1AA richtlijnen. Niet één partij kwam helemaal door deze test.
Het onderzoek
Vanaf september 2020 is het voor overheidswebsites verplicht om een toegankelijkheidsverklaring te publiceren. Uit het onderzoek blijkt dat niet één website deze daadwerkelijk gepubliceerd had. Daarnaast richtten de onderzoekers zich op verschillende onderdelen van toegankelijkheid. Zo onderzochten ze of er labels en beschrijvingen toegevoegd waren aan afbeeldingen en of er op de juiste manier gebruik werd gemaakt van koppen. Ook bekeken ze of er een voorleesfunctie beschikbaar is, of video’s zijn voorzien van ondertiteling en of de websites zijn voorzien van ondertiteling.
Hinder
Met name dit jaar moeten we met zijn allen onze informatie voor de verkiezingen online kunnen vinden. De beperkingen op de websites van deze politieke partijen kunnen als gevolg hebben dat mensen hinder ervaren wanneer zij informatie op willen zoeken. Zo kunnen zij bijvoorbeeld moeite hebben met het inzien van standpunten en programma’s.
Bron: Binnenlands Bestuur