DDAI staat voor Dutch Digital Accessibility Index en koppelt opdrachtgevers en aanbieders van digitaal toegankelijke diensten en producten aan elkaar.
Waarom DDAI?
Om bij te dragen aan de professionalisering en kwaliteit van toegankelijke, gebruiksvriendelijke en veilige ICT, registreert DDAI dienstverleners die aantoonbaar toegankelijke en gebruiksvriendelijke digitale diensten en producten leveren. Deze worden opgenomen in het overzicht van aanbieders. Dit brengt de vraag van opdrachtgevers en het digitaal toegankelijke aanbod van dienstverleners bij elkaar en het borgt de kwaliteit van de dienstverlening.
Opdrachtgevers weten precies wie ze kunnen benaderen voor het ontwikkelen van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke internetdienst of -product. Daarnaast kunnen dienstverleners zich profileren op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.
Voor opdrachtgevers
Veel website-eigenaren vinden het belangrijk dat hun website toegankelijk en gebruiksvriendelijk is voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking. Bij DDAI vinden ze snel een webbouwer of contentleverancier die een digitaal toegankelijke en gebruiksvriendelijke dienst of product kan opleveren.
Voor digitale dienstverleners
Veel digitale dienstverleners onderkennen het belang van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid. Met de registratie bij DDAI laten zij zien dat hun diensten en producten voldoen aan de internationale richtlijnen voor toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid: de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG).
Een geregistreerde dienstverlener mag op zijn of haar eigen website het gele logo van Stichting drempelvrij.nl voeren.
“Een geregistreerde dienstverlener stelt de taken en vaardigheden van de gebruiker centraal.”
Wie kan zich registreren?
DDAI is voor alle digitale dienstverleners in vaste dienst of werkend in opdracht, zoals webbouwers, content- en beeldleveranciers en -redacteuren, softwareleveranciers, gamedesigners, etc.
Hoe werkt het?
Een digitale dienstverlener die zich wil registreren bij DDAI, voldoet aan de volgende voorwaarden:
- Hij of zij levert aantoonbaar toegankelijke digitale diensten of producten. Dat wil zeggen:
- Hij of zij heeft aantoonbaar (een onderdeel van) een website verzorgd die in het Register Waarmerkdragers van Stichting drempelvrij.nl staat.
- Hij of zij heeft een product of dienst opgeleverd dat door één van de bij Stichting drempelvrij.nl aangesloten inspectie-instellingen is goedgekeurd conform WCAG 2.1.
- Hij of zij neemt ten minste eenmaal per jaar deel aan een bij- of nascholingsactiviteit op het gebied van toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid.
Lees meer in de algemene voorwaarden, het accreditatiereglement en meld je aan.
Bij- en nascholing
De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel, ook op het gebied van toegankelijkheid. Om op de hoogte te blijven, zijn bij- en nascholingsactiviteiten noodzakelijk.
Aanbieders van deze activiteiten kunnen een accreditatie aanvragen van Stichting Drempelvrij.nl. Wil je jouw bij- en nascholingsactiviteit laten accrediteren? Neem dan contact met ons op.